Profesii

Creare: piata romaneasca de HR este cu 25 de ani in urma celei spaniole

09.06.2008, 12:40 47

Cele 4,2 miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013 sub forma de fonduri structurale prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) ii atrag ca un magnet nu doar pe specialistii autohtoni in resurse umane, ci si pe investitorii straini. In prima jumatate a lunii aprilie, firma spaniola de HR Creare Resurse Umane si-a facut debutul pe o piata de training locala.
Spaniolii au testat terenul inca de acum un an si jumatate, iar entry-ul l-au facut cu ajutorul unui roman cu 13 ani de experienta in Ministerul Muncii, Razvan Cirica, care a fost numit in functia de general manager al Creare. Cirica este singurul actionar roman al firmei de resurse umane, cu o participatie de 10%, in vreme ce Pau Hortal, presedintele Creare, are 40% din firma.
Creare a devenit operationala din luna octombrie a anului trecut, iar investitia initiala a fost de 100.000 de euro, Cirica contribuind cu 10.000 de euro.
"Primul contact cu partea spaniola a avut loc cu un an si jumatate in urma. In momentul in care firma a dorit sa intre in Romania, eu am fost printre primele persoane cu care s-au sfatuit, iar in acea perioada eu activam la biroul din Romania al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ocupand functia de sef al sectiunii Guvernare Democratica. Cei de la Creare au avut nevoie de un om cu experienta si asa au ajuns la mine", declara Razvan Cirica, general manager la Creare. Spaniolii s-au decis sa investeasca in Romania pe baza experientei in domeniu din tara natala. Pau Hortal a pus bazele unei firme de HR, care a fost preluata ulterior de elvetienii de la Adecco, numarul unu in recrutare la nivel mondial.
Compania de resurse umane a ales sa vina in Romania datorita similitudinilor culturale si de ordin lingvistic dintre cele doua tari. Totodata, dimensiunile tarii nu au fost de neglijat, pentru ca asta se traduce in multe oportunitati pentru afaceri. Mai mult, un lucru important care a contat in alegerea destinatiei il reprezinta si faptul ca de la 1 ianurie 2007 Romania face parte din Uniunea Europeana. "De asemenea, pentru ei a contat si experienta pe care Spania o are cu romanii care muncesc acolo", mentioneaza Chirica. S-a tinut cont si de strategia investitionala a tarilor din UE. In vreme ce germanii isi concentreaza investitiile in tari ca Polonia sau Austria, italienii si spaniolii aleg cu precadere sa aloce bani in tari cu un trecut latin, cum ar fi si Romania. Nu in ultimul rand, au cantarit puternic in decizia de a intra pe piata locala fondurile structurale destinate formarii profesionale a angajatilor.
La doar cateva luni de la debutul pe piata romaneasca, firma de resurse umane are patru angajati full time si o serie de colaboratori. Pana la sfarsitul anului isi propune sa ajunga la 15 angajati. Pentru anul in curs mizeaza pe o cifra de afaceri de un milion de euro, in vreme ce pentru 2009 estimeaza o crestere cu 50% a afacerilor. "Noi vrem sa ne concentram activitatea pe furnizarea de programe de training si pe leasing de personal. Totodata, ne propunem ca 60% din clientii nostri sa provina din mediul public, iar restul din randul companiilor", spune Cirica. Oficialul Creare spune ca strategia firmei este de a oferi programe de training concepute in functie de cerintele fiecarui client. "Daca alegi sa aduci programe din strainatate, este posibil sa ai un castig pe termen scurt, dar apoi oamenii se satura si este foarte probabil ca intr-o zi sa ti se spuna ca si alte companii au cursuri similare", subliniaza Cirica.
O firma cu o cifra de afaceri de un milion de euro anual este considerata un jucator neimportant pe piata de resurse umane din Spania, estimata la circa 500 mil. euro. Comparativ cu Spania, Cirica considera ca piata romaneasca de HR are de recuperat o distanta de peste 25 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO