Profesii

Contzilla.ro: Sancţiuni noi introduse în Codul Muncii pentru munca subdeclarată şi pentru neplata la timp a salariilor de către angajatori

Contzilla.ro: Sancţiuni noi introduse în Codul Muncii...
07.10.2021, 13:36 531

Acordarea unui salariu net mai mare decât cel reflectat în statul de plată şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă la ANAF, se va sancţiona cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei.

Această sancţiune a fost introdusă în Codul Muncii prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 17/05.10.2021. Actul normativ introduce şi o definiţie a muncii subdeclarate, care, spre deosebire de munca nedeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

De asemenea, recentul act normativ  mai prevede ca încălcarea de către angajator a obligaţiei privind plata salariului,  cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, se va sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste prevederi urmează să intre in vigoare începând cu 20 octombrie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO