Profesii

Contzilla.ro: Noi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori publicate în Monitorul Oficial din 10 august 2020

Contzilla.ro: Noi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi...
12.08.2020, 00:05 1956

În Monitorul Oficial 720 din 10.08.2020 a fost publicată o Ordonanţă de Urgenţă anunţată cu câtva timp în urmă de Ministerul Muncii – OUG 132/2020, care completează măsurile de sprijin pentru anumite categorii de angajatori şi salariaţi.

Prima măsură vizează posibilitatea angajatorului de reducere temporară a timpului de lucru cu cel mult 50% din durata prevazută în contractul individual de muncă în situaţia în care se confruntă cu o reducere temporară a activităţii ca urmare a instituirii stării de urgenţă, alertă sau asediu. Reducerea timpului de lucru este însoţită de reducerea corepunzătoare a salariului.

Pe această perioadă, angajaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor efectiv prestate, sume care se plătesc iniţial de angajator, după care se recuperează de la AJOFM.

Este important de menţionat că reducerea timpului de muncă este aplicabilă şi progra­melor de muncă în ture, sau cu program inegal.

Aşa cum este firesc, pe perioada aplicării acestei măsuri, angajaţii nu vor putea efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angaja­to­rului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lu­crătoare consecutive, acesta având obligaţia să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună. Primirea la muncă sau prestarea oricărui fel de muncă, inclusiv în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu în favoarea angajatorului în afara programului de muncă stabilit de acesta, constituie contravenţie care se va sacţiona cu amenda contra­ven­ţională pentru angajator în sumă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, dar maxim 200.000 lei.

A doua măsură vizează pro­fesio­niştii care realizează venituri în regim independent care au beneficiat de in­dem­nizaţia de şomaj tehnic în perioada stării de urgenţă/alertă, în baza OUG 30/2020. Aceştia, în contextul reducerii temporare a activităţii, pe perioada stării de urgenţă / alertă vor putea beneficia de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut. Plata se va face de la bugetul de stat, prin ANPIS, pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere. Pentru acestă indemnizaţie se va datora impozit pe venit, CAS şi CASS şi se va declara prin declaraţia unică.

A treia măsură vizează zilierii şi lucrătorii sezonieri. Pentru acei zilieri care îşi desfăşoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a epidemiei se va acorda o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă. Acest beneficiu se acordă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. La fel ca în cazul celorlalte indemnizaţii, beneficiarul de lucrări va plăti sumele cuvenite zilierilor din fonduri proprii, urmând ca ulterior să recupereze sumele plătite de la AJPIS.

Până la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajaţii care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părţi din salariul acordat acestora, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut.

A patra măsură vizează acordarea unui sprijin de 2.500 lei brut anga­jatorilor pentru fiecare salariat care în perioada stării de urgenţă a fost cel puţin 15 zile lucrătoare în telemuncă. Sumele se acordă pentru achiziţia de pachete de bunuri şi servicii tehno­logice necesare desfăşurării de activităţi în regim de telemuncă.

Modalitatea şi categoriile de bunuri ce vor putea fi achiziţionate se vor stabili printr-un ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

După acordarea acestor sume, în termen de 30 de zile, angajatorii vor trebui sa transmită la AJOFM documentele justificative pentru achiziţiile efectuate.

Măsurile menţionate anterior nu sunt aplicabile instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate şi nici   angajatorilor care sunt înregistraţi în jurisdicţii necooperante în scopuri fiscale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO