Profesii

Contzilla.ro: Modificări aduse Codului Muncii

Contzilla.ro: Modificări aduse Codului Muncii
01.10.2020, 10:33 720

În MOF 893 din 30.09.2020 a fost publicată Legea 213/2020 care aduce câteva modificari şi completări importante Codului Muncii.

Una dintre completări vizează modul de organizare de către angajator a activităţii de salarizare şi resurse umane. Mai precis, aceste activităţi se vor putea organiza în următoarele moduri:

  1. prin asumarea de către angajator a atribuţiilor specifice,
  2. prin desemnarea unuia sa mai multor angajaţi cărora să le repartizeze, prin fişa postului atribuţii privind activitatea de resurse umane şi salarizare sau
  3. prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse în resurse umane şi salarizare.

Serviciile externe specializate în resurse umane şi salarizare vor fi coordonate de către un expert în legislaţia muncii.

O altă completare vizează conflictele de muncă. Astfel, se introduce prevederea că,  în vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de  muncă, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social, la încheierea unui contract individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă prin procedura concilierii, prin conciliere întelegându-se modalitatea de soluţionare amiabilă a conflictelor de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislaţia muncii.

Acest consultant poate fi un avocat, un expert în legislaţia muncii sau un mediator specializat în legislaţia muncii. Onorariul acestuia va fi suportat de către părţi.

Se mai introduce prevederea că pentru efectuarea cercetării disciplinare angajatorul va trebui să desemneze o persoană sau să stabilească o comisie sau să apeleze la serviciile consultantului extern specializat pe care o/îl va împuternici în acest sens.

 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO