Profesii

Controllerul este veriga lipsa dintre manager si contabil

Controllerul este veriga lipsa dintre manager si contabil

Mariana Virlan, chief controller in cadrul RTC Group

05.05.2008, 19:32 145

Bunul mers al unei companii nu este doar responsabilitatea directorului general. Toti angajatii "lucreaza" la crearea businessului, iar uneori avalansa de detalii si segmentizarea sistemelor manageriale pot dauna intregului ansamblu.
"Tendinta generala a hiperspecializarii pe anumite segmente din companie genereaza, de multe ori, riscul pierderii acelei 'imagini de ansamblu' care sa asigure, de fapt, profitabilitatea oricarei afaceri. Controllerul intervine tocmai la intersectia dintre procesele de planificare si cele de evaluare a rezultatelor", explica Mariana Virlan, chief controller in cadrul RTC Group.
Astfel, un controller nu este nici manager si nici contabil, ci tocmai veriga lipsa dintre cei doi, actionand in calitate de consultant intern pentru nivelul superior de management.
Practic, misiunea unui controller este aceea de a gestiona un proces prin care o companie isi stabileste o serie de obiective, le planifica si le atinge, in stransa legatura cu fluxurile financiare si comerciale din cadrul companiei, fiind responsabil de asigurarea transparentei rezultatelor pentru cei care trebuia sa ia o decizie de nivel managerial.
Ziua de lucru a Marianei Virlan incepe la 08:30 si presupune, in proportie de cel putin 50%, intalniri cu colegii din celelalte departamente si discutii despre starea proiectelor, dar si despre rezultatele obtinute, identificarea eventualelor probleme care apar si posibilele solutii. Exista si o parte dedicata analizei, interpretarii si sintezei datelor, a conceperii si alcatuirii de rapoarte si situatii. "Un contabil inregistreaza veniturile si cheltuielile, dar nu are nicio responsabilitate asupra scopului realizarii acelor venituri sau cheltuieli. Un auditor evalueaza situatia financiar-contabila a firmei. Controllerul este singurul care poate influenta deciziile managerului de a-si conduce afacerea intr-o directie sau alta, de a intra pe o anumita piata sau a cauta o alta nisa, de a planifica cat mai realist targeturile de vanzare, ori de a controla prin intermediul indicatorilor de performanta situatia efectiva a afacerii in care este antrenat", explica Virlan diferenta dintre contabili, auditori si controlleri.
Pe de alta parte, un chief controller nu administreaza un buget propriu-zis, ci trebuie sa se asigure ca bugetul companiei este adecvat exercitiului financiar in curs, ca respecta calendarul de bugetare, ca managerii departamentelor isi planifica realist cheltuielile si veniturile si ca managementul superior coordoneaza procesul de stabilire a obiectivelor viitoare in concordanta cu rata de profit estimata.
Pentru Virlan, cele mai importante trei calitati ale unui controller sunt dinamismul, deschiderea si capacitatea de a gandi pe termen lung. "Fie ca e vorba de echipa de controlleri pe care o coordonez la RTC Group, fie de relatia cu colegii din celelalte departamente, sunt de parere ca daca nu iti place sa lucrezi cu oamenii, daca nu te atrag provocarile si nu te pasioneaza deadlineurile stranse, nu poti sa fii un bun controller", spune ea.
In opinia sa, volumul de munca poate parea coplesitor daca nu esti o fire alerta, insa exista satisfactia de a vedea, peste un an sau doi, ca o decizie manageriala bazata pe rezultatul muncii tale a dus la asteptarile previzionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO