Profesii

Contabilitatea este domeniul în care automatizarea a pătruns cel mai puternic. Cum va arăta contabilul în viitor: Cu abilităţi digitale, de management, de comunicare. Meseria de contabil nu va dispărea, dar cine nu se adaptează schimbării, iese din piaţă

Contabilitatea este domeniul în care automatizarea a...

Autor: Răzvan Botea

28.09.2018, 12:43 3169

Un studiu al Forumului Economic Mondial arată că auditul şi contabilitatea sunt domeniile în care automatizarea a pătruns cel mai puternic, iar meseria de contabil, aşa cum o ştim astăzi, va dispărea în scurt timp. Noul contabil va fi în management, va discuta şi negocia cu clienţii, dar va deţine şi cunoştinţele contabile, a spus Phillippe Arraou, prim-vicepreşedinte CILEA (Comite de Intergation Latino Europa-America), în cadrul Congresului CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România).

„Sunt ferm convins că nu va dispărea profesia noastră. Contabilii vor rămâne în piaţă. Cei care nu se adaptează, este posibil să plece din piaţă, însă daca învăţăm să folosim tehnologia, meseria va rămâne şi în viitor. Trebuie să ne dezvoltăm şi alte competenţe, nu doar cele tehnice. Ce ştim noi să facem poate face şi un robot sau calculator. Însă partea de proiecţie şi de analiză în viitor, aici este nevoie de partea umană.”

Profilul contabilului viitorului este de un bun manager, cu competenţe de comunicare, să poată lega relaţii bazate pe încredere, cu competenţe digitale şi tehnice, iar etica va rămâne punctul forte al profesiei, factorul care face diferenţa în piaţă.

„Transformările din piaţa actuală înseamnă că noi, contabilii, în sfârşit vom putea vorbi despre altceva cu clienţii noştri. Rolul nostru va fi să oferim consultanţă, să vorbim cu clienţii, să intram în managementul de sus al companiilor”, a mai spus Philippe Arraou.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO