Profesii

Consiliul Naţional pentru IMM-uri: Deficitul forţei de muncă din România reprezintă o criză economică

Consiliul Naţional pentru IMM-uri: Deficitul forţei de...

Autor: Izabela Cutieru

13.05.2019, 14:09 4774

Deficitul forţei de muncă manifestat în prezent pe piaţa din România determină o incapacitate de atingere a potenţialului economic, fapt ce echivalează cu o criză economică, a susţinut, luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Dacă ne uităm la întreaga economie românească, deficitul de forţă de muncă depăşeşte un milion de oameni. Criza forţei de muncă ce se manifestă în acest moment în România este echivalentul unei crize economice. Pentru că o criză economică nu înseamnă neapărat deficit, scădere, ci poate însemna şi neatingerea potenţialului economic. România poate să crească, din punct de vedere economic, mult mai mult decât o face în acest moment”, a declarat acesta.

Integrarea României în spaţiul Schengen, flexibilizarea Codului Muncii şi stabilirea unor ţinte clare privind fondurile europene constituie principalele obiective şi soluţii identificate de Jianu pentru combaterea actualei crize.

„Diferenţele de salariu, de subvenţie, de relocare şi aşa mai departe sunt costuri eligibile pentru fonduri europene şi trebuie utilizate în acest sens. În plus, de ce ne uităm la ţările asiatice şi nu ne uităm la Moldova, la Ucraina, la Serbia, unde sunt vorbitori de limbă română şi oameni apropiaţi de noi, din punct de vedere al culturii? O altă măsură ar fi flexibilizarea Codului muncii. Nu este posibil ca, în România, să plăteşti la contractul part-time taxe la nivelul full-time”, a afirmat Florin Jianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO