Profesii

Companiile, tot mai interesate de angajatii de peste 50 de ani

05.05.2008, 19:36 18

Companiile au inceput sa analizeze structura de varsta a propriilor angajati, se mai arata in sursa citata, care a compilat raspunsurile a peste 2.500 de companii din Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania.
Fenomenul de imbatranirea a populatiei este un lucru ireversibil, urmand ca in mai putin de 10 ani oamenii de peste 40 de ani sa fie majoritari in Europa pentru prima data in istorie. In Germania si Italia, 60% din numarul total de locuitori vor avea varste de peste 40 de ani. Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani in primele cinci economii europene va creste cu 16%, iar cel al persoanelor intre 20 si 40 de ani va scadea cu aproape 10%. Pana in 2050, procentul populatiei de peste 65 de ani se va dubla, reprezentand 30% din totalul populatiei.
Companiile europene recunosc ca iminenta criza demografica reprezinta o provocare importanta. Peste jumatate din totalul companiilor mari care au participat la studiu au pozitionat schimbarile demografice ale populatiei in topul celor mai importante preocupari, in urma fenomenului de globalizare si progresului tehnologic. La nivel de tara, studiul releva diferente majore astfel ca in vreme ce 70% dintre respondentii germani au identificat schimbarile demografice ca una dintre cele mai importante provocari carora trebuie sa le faca fata, doar 32% dintre companiile britanice plaseaza aceasta preocupare pe locul intai.
Comparativ cu 2006, numarul companiilor preocupate de imbatranirea populatiei s-a majorat. Astfel, 40% dintre respondenti au facut o analiza a structurii de varsta a persoanelor din interiorul organizatiei, fata de doar o treime in anul precedent. Din totalul firmelor chestionate, cele medii au demonstrat o imbunatatire considerabila in aceasta privinta fata de 2006.
Cu toate acestea, doar in Franta si Marea Britanie constientizarea necesitatii unei analize a structurii varstei angajatilor a condus la elaborarea unui plan de succesiune pe termen scurt.
Una dintre cele mai incurajatoare descoperiri ale analizei Adecco Institute, Demographic Fitness Survey 2007, este ca tot mai multe companii de mari dimensiuni si-au aratat disponibilitatea de a angaja persoane in varsta.
"Per ansamblu, al doilea Demographic Fitness Survey indica faptul ca schimbarile demografice trebuie sa fie acompaniate de schimbari semnificative in cultura corporate a Europei", apreciaza Donna M. Murphy, managing director al Adecco Institute.
Aproximativ 16% dintre respondenti intentioneaza sa angajeze mai multi oameni in varsta in 2008, fata de 2007, in vreme ce procentul celor care vor sa angajeze mai putin oameni de peste 50 de ani a scazut de la 42% la 34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO