Profesii

Companiile europene "ingheata" salariile pe fondul crizei creditelor

05.05.2008, 19:39 12

Aproximativ o treime dintre firmele britanice planuiesc sa inghete salariile in urmatoarele luni, in timp ce o cincime intentioneaza sa reduca numarul de salariati, pe fondul incetinirii economiei globale.
Situatia nu difera mult nici in celelalte tari europene, arata studiul realizat pe un esantion de 1.000 de firme de compania de consultanta in management Hay.
Mai mult de o treime din companiile din Europa de Vest au declarat ca vor reduce salariile sau ca au in vedere acest lucru, in timp ce 32% dintre angajatorii din Europa de Est si 36% dintre cei din Orientul Mijlociu intentioneaza sa faca acest lucru pentru a combate efectele recesiunii economice globale.
De fapt, 16% dintre managerii din conducere ai companiilor participante la studiu au spus ca anticipeaza rezultate financiare in scadere in acest an comparativ cu cele pe care si le bugetasera initial.
"A fost un semnal destul de alarmant faptul ca 15% din organizatii au luat in considerare inghetarea salariilor pentru toti angajatii", a declarat Tom McMullen, vicepresedinte al Hay. Reducerea salariilor sau disponibilizarea personalului reprezinta punctul culminant la care pot ajunge semnalele de alarma, a mai adaugat el.
Printre firmele din Marea Britanie, mai mult de o patrime au raportat ca au realizat anumite schimbari sau ca aceste schimbari sunt in derulare pentru aducerea de beneficii de sanatate angajatilor, in timp ce o cincime din organizatii au spus ca se orienteaza catre beneficii pe care ar putea sa le ofere la pensionarea angajatilor sau in preajma retragerii lor din companie. Studiul mai indica faptul ca aproximativ patru din zece respondenti au declarat ca au schimbat sau ca planuiesc sa schimbe programele de dezvoltare si de training pentru angajati. O radiografie a Europei, Orientului Mijlociu si a Asiei arata ca o zecime din organizatiile din Europa de Vest estimeaza ca rezultatele sa fie mult mai mici decat cele bugetate.
Companiile din Africa si Orientul Mijlociu au o atitudine mai optimista, doar 7% din respondenti anticipand rezultate negative, in timp ce in Europa de Est atitudinea pozitiva era reprezentata in procent mai mare, cu numai 3% pesimisti in privinta rezultatelor pe anul acesta.
Potrivit studiului, 16% din companiile din Europa de Vest intentioneaza sa schimbe beneficiile legate de sanatate si mai mult de un sfert planuiesc sa faca schimbari legate de beneficiile pentru perioada de pensionare.
In Europa de Est, procentul reprezentativ pentru cei care intentioneaza sa realizeze schimbari in acest domeniu era de 15%.
Insa cea mai mare schimbare s-a inregistrat la nivelul companiilor din Africa si Orientul Mijlociu, unde aproximativ jumatate din organizatii au facut sau urmeaza sa realizeze schimbari legate de beneficii pentru sanatate, si mai mult de o patrime iau in considerare schimbari pentru perioada de retragere a angajatilor in contextul evenimentelor economice care s-au derulat recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO