Profesii

Companiile din industrie şi servicii financiare vor face cele mai multe angajări la început de 2015. „Reducerea CAS era necesară, este utilă, dar nu va fi suficientă“

Companiile din industrie şi servicii financiare vor face...

Autor: Corina Mirea

09.12.2014, 00:07 129

Industria prelucrătoare, furnizorii de servicii financiare şi hotelurile şi restaurantele sunt sectoarele care anunţă cele mai multe recrutări pentru primele trei luni ale anului viitor, angajatorii având deja în plan creşterea numărului de salariaţi cu 9% până la 17%.

Per total însă,  doar una din opt companii din România susţine că îşi va majora efectivele de personal în primul trimestru al lui 2015, cam tot atâtea câte au anunţat că vor face restructurări în aceeaşi perioadă, arată un studiu al grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

„După patru trimestre consecutive de previziuni stabile şi pozitive, este evident că angajatorii sunt dispuşi să facă recrutări, dar deocamdată nu au impulsul necesar pentru a le amplifica“, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 43 de milioane de euro anul trecut.

Studiul realizat pe un eşantion de 625 de angajatori de pe piaţa locală ia în calcul indicatorul „previziunea netă de angajare“ (diferenţa dintre procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de salariaţi în trimestrul unu al lui 2015).

Prin urmare, în contextul în care 13% din angajatori vor face angajări în primele trei luni ale anului viitor, iar alţi 12% susţin că  vor mai da afară din angajaţi, previziunea netă de recrutare (ajustată sezonier) este de Ă9%, similară cu cea înregistrată în ultimele opt luni, semn că, deşi reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost implementată din octombrie, pentru companii nu este o motivaţie suficient de puternică pentru a investi banii economisiţi în noi posturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO