Profesii

Companiile au scos la bătaie 103.000 de joburi în perioada iunie-august, în creştere cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 16% faţă de vara lui 2019. Roxana Drăghici, eJobs: Angajatorii recrutează cu motoarele turate la maximum

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România

Autor: Cristina Bellu

07.09.2021, 11:20 377

Numărul de joburi disponibile pe piaţa muncii a crescut în perioada iunie-august 2021 cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, la aproape 103.000, şi cu 16% raportat la vara lui 2019, notează o analiză realizată de platforma de recrutare eJobs.

“Deşi a fost o a doua vară atipică în condiţiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar şi decât sezonul estival din 2019”, spun specialiştii eJobs.

În continuare Bucureştiul se menţine în topul oraşelor cu cele mai multe locuri de muncă, respectiv 42.600 de joburi disponibile doar în Capitală, potrivit datelor eJobs. În acelaşi timp, Cluj, Timişoara şi Braşov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei oraşe depăşind-o pe cea din Bucureşti.

„În ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricţiilor impuse de pandemie, piaţa a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidaţii, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-şi aleagă un job şi mai deschişi să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulţi angajaţi au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO şi Producţie. În plus, cu toate că şi oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată - 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în ţări din afara României -, candidaţii nu se înghesuie să aplice, doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august fiind pentru joburi din străinătate.

În ceea ce priveşte numărul de aplicări, acesta a depăşit 3.100.000, în creştere cu peste 30% faţă de perioada similară a anului 2019. În continuare, cei mai activi candidaţi sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Cele mai puţine aplicări au venit de la categoria de vârstă 45 plus, candidaţi care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când îşi caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.

„Totodată, deşi aşteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menţine la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-şi ca, după un an şi jumătate petrecut predominant în mediul online, să-şi readucă echipele la sedii şi să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În acelaşi timp însă, faţă de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creştere semnificativă, de la 1% la 4,8%”, adaugă Roxana Drăghici.

Ea estimează ca în toamnă numărul de locuri de muncă va creşte, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile iniţiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO