Profesii

Comisionul de garantare pentru programul Start-Up Nation scade de la 3,8% la 2,5% pe an

Comisionul de garantare pentru programul Start-Up Nation...

Autor: Cristina Bellu

19.09.2017, 13:53 422

Comisionul de garantare pentru programul Start-Up Nation scade de la 3,8% la 2,5% pe an, potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), unul dintre principalii parteneri ai programului.

“Diminuarea comisionului standard de garantare a start-up-urilor, reglementat de Comisia Europeană, de la  3,8% până la un cuantum de maxim 2,5% pe an reprezintă facilitatea pe care FNGCIMM, alături de Fondul Român de Cotragarantare, o oferă beneficiarilor programului Start-Up Nation. Prin semnarea convenţiilor de lucru cu  toate cele trei bănci partenere în program - Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi CEC Bank, FNGCIMM susţine beneficiarii programului, start-up-urile declarate eligibile  putând  accesa finanţarea necesară de la bănci, obligaţiile de rambursare fiind garantate de către FNGCIMM în proporţie de maximum 80%.”, menţionează un document al instituţiei.

Pe lângă implementarea  unei proceduri simplificate de acordare a garanţiilor pentru creditele punte destinate implementarii planurilor de afaceri, FNGCIMM, prin cooptarea în proiect a Fondului Român de Cotragarantare, oferă un sprijin financiar  beneficiarilor Start-Up Nation, şi anume reducerea comisionului de garantare cu până la 1,3 puncte procentuale.

„Consider că start-up-urile, alături de celelalte IMM-uri şi firme mari existente pe piaţă, reprezintă o categorie  esenţială pentru orice ecosistem de business, fiind fundamentală susţinerea dinamicii acestora prin acţiuni substanţiale şi concertate ale Guvernului şi ale altor actori implicaţi cum ar fi instituţii financiare bancare şi non-bancare, structuri de sprijinire a afacerilor”, spune Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

Acesta completează că în optica reorientării politicii sale instituţionale către IMM-uri, FNGCIMM a creat un produs de garantare calibrat pe nevoile start-up-urilor şi adaptat la condiţiile de piaţa.

„Am reuşit împreună cu Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank şi Fondul Român de Contragarantare să construim una dintre cele mai atractive oferte de garantare de pe piaţă, un instrument financiar accesibil şi flexibil, cu impact direct în materializarea planurilor de afaceri pentru antreprenorii români, mai ales pentru cei aflaţi la început de drum.”, mai spune Alexandru Petrescu.

Garanţia FNGCIMM poate fi obţinută de orice companie din categoria IMM, inclusiv start-up, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, eligibile conform reglementarilor interne ale băncii finanţatoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO