Profesii

Codul Muncii 2011: guvernul se laudă cu 60.000 de noi contracte de muncă

Codul Muncii 2011: guvernul se laudă cu 60.000 de noi contracte de muncă

Autor: Crina Dunca

05.05.2011, 19:50 800

Codul muncii pe 2011, susţinut de controalele pentrumunca la negru, a generat în primele trei zile 60.700 de contractenoi de muncă, susţine premierul Emil Boc, în cadrul unei întâlniricu membrii PDL Satu Mare. Noul cod al muncii prevede sancţiuni mai aspre pentrumunca la negru, mergând până la pedeapsa cu închisoarea.

Codulmunciia intrat învigoare săptămâna aceasta, la o lună după ce a fost publicat înMOnitorul Oficial.

"În doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilorpentru eliminarea muncii la negru, în urma intrării în vigoare anoii legislaţii din Codul Muncii, s-au înregistrat 60.700 de noi contractede muncă, asta în condiţiile în care în luna aprilie se înregistraupe zi cinci, maxim zece contracte de muncă. Aceasta arată voinţaacestui Guvern de a combate munca la negru, eficienţa controalelorpe care le-am efectuat în echipe mixte. Profit de ocazie să îifelicit pe colegii de la Inspecţia Muncii din Ministerul Munciipentru că au luat foarte în serios această muncă şi în sfârşitputem constata că pe zi ce trece se diminuează munca la negru", adeclarat premierul Emil Boc, după ce şi-a prezentat moţiunea încadrul unei întâlniri cu membrii PDL Satu Mare.

Cu o zi înainte, premierul Boc declara că 42.000 de noi contracte de muncă au fost încheiate înprimele două zile după intrarea în vigoare a noului cod almuncii.

Codul muncii actualizat pe 2011 include prevederi caremajorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporarăşi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscândsă ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoanefără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Odată cu intrarea în vigoare a codului muncii actualizat 2011, autorităţile audemarat mai multe controale pentru depistarea muncii la negru

otrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncăpână la cinci persoane fără încheierea unui contract individual demuncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de leipentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea munciide către o persoană fără încheierea unui contract individual demuncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Click aicipentru mai mult informaţii despre CodulMuncii pe2011, modificărileaduse Codului Muncii şisancţiuniledin Codul Muncii actualizat pe2011.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală aangajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu ladoi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cincipersoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cuînchisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzulrepetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor demuncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentelesolicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO