Profesii

Circa 40% din angajaţi lucrează la stat, iar salariile sunt mai mici cu 25% faţă de media naţională

Circa 40% din angajaţi lucrează la stat, iar salariile...

Autor: Corina Mirea

17.07.2014, 00:06 348
Şapte dintre cei mai mari 20 de angajatori din ju­de­ţul Călăraşi sunt companii deţinute de stat. Fie că este vorba despre spitale, institute de cercetare sau companii care activează în silvicultură, statul încă „înghite“ mare parte din forţa de muncă din ju­deţ, situaţie tipică pentru zonele care nu au reuşit să trezească interesul investitorilor sau curajul lo­cuito­rilor de a deveni antreprenori. Acesta este şi mo­tivul pentru care angajaţii din Călăraşi nu reuşeau în primăvara acestui an să câştige mai mult de 1.300 de lei net pe lună şi munceau pentru sa­larii mai mici cu 25% decât cele de la nivelul în­tregii economiii.
 
Deşi numărul locuitorilor nu a scăzut semni­fi­ca­tiv în ultimul deceniu, cu circa 18.000 de per­soane, doar 14% din populaţia de peste 300.000 de călărăşeni este angajată. Cei mai mulţi lucrează în ser­vicii (peste 26.000), industrie şi construcţii (circa 16.000). Mai mult, doar puţin peste 60% din an­gajaţii judeţului sunt „privaţi“ şi lucrează în mare parte pentru companii din capitala de judeţ. Cu alte cuvinte, oraşele şi comunele din jur reprezintă zone de subzistenţă, unde agricultura pare a fi cea mai bună sursă de venit pentru oameni.
 
Chiar dacă statul se luptă „cot la cot“ cu pri­vatul pe piaţa muncii din judeţ, cel mai mare an­ga­ja­tor este procesatorul de carne Aldis, al familiei Naghi, care anul trecut avea aproape 1.000 de angajaţi­.
 
Pe locul doi în clasament se află Spitalul Jude­ţean de Urgenţă Călăraşi, care este unul dintre cei trei furnizori de servicii medicale din judeţ, pe lângă Direcţia generală de asistenţă socială şi pro­tecţia copilului. De altfel, spitalele şi instituţiile care oferă servicii medicale sau de asistenţă socială au avut o pondere mare în jumătate din cele 15 ju­deţe analizate de ZF până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO