Profesii

Cine nu şi-a luat tot concediul anul trecut îl poate recupera până în 2016, spun consultanţii de la Accace

Cine nu şi-a luat tot concediul anul trecut îl poate recupera până în 2016, spun consultanţii de la Accace

Autor: Corina Mirea

02.02.2013, 00:14 1097

Fie că au uitat câte zile de concediu şi-au luat anul trecut, că nu au reuşit să se "rupă" de îndatoririle zilnice sau fie că nu şi-au planificat concediul din timp, angajaţii care au rămas cu zile libere "restante" pentru anul 2012 pot cere efectuarea lor chiar şi în următorii trei ani, potrivit consultanţilor firmei de contabilitate şi consultanţă fiscală Accace România.

"Dacă facem o analiză a cazurilor întâlnite în practică, rămâne întrebarea: ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neefectuate? Unul dintre răspunsuri îl găsim tot în Codul Muncii, care obligă angajatorii să acorde acest drept până la sfârşitul anului următor", precizează Angelica Ene, payroll accountant în cadrul Accace. În acelaşi timp, ea spune că în cazul în care în anul următor concediul nu a fost efectuat, iar angajatul şi-a pierdut acest drept, el şi-l poate cere în instanţă, invocând termenul de prescripţie de la trei ani de la data "naşterii" dreptului angajatului.

"În cazul în care concediul de odihnă nu a fost efectuat, indiferent de motivele invocate, niciuna dintre părţi nu are dreptul de a solicita, respectiv de a acorda echivalentul în bani al zilelor de concediu neefectuate, compensarea în bani a acestor zile fiind posibilă şi obligatorie doar la încetarea contractului individual de muncă", explică Angelica Ene.

De altfel, reprezentanţii Accace mai precizează şi faptul că situaţia în care se regăsesc unii angajaţi (de a nu îşi fi luat toate zilele de concediu dintr-un an) ar trebui să fie inexistentă, având în vedere că atât pentru companiile care semnează contracte colective de muncă, dar şi pentru cele care nu fac acest lucru, planificarea anuală a concediilor de odihnă este obligatorie.

În prezent, Codul Muncii prevede un minim de 20 de zile de concediu de odihnă într-un an, salariaţii care lucrează în condiţii grele sau periculoase, precum şi persoanele cu handicap sau tinerii cu vârste de până în 18 ani, beneficiind de cel puţin trei zile lucrătoare în plus, potrivit Accace.

În acelaşi timp, actele normative mai stipulează faptul că angajatul poate fi rechemat din concediu în situaţii de urgenţă, compania fiind obligată să suporte eventualele cheltuieli ale acestuia pentru revenirea la locul de muncă.

Cele mai mari firme de pe piaţa de consultanţă fiscală, dar care au şi activităţi de audit sunt PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG şi Ernst & Young (denumite şi Big Four).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO