Profesii

CFR Călători: Ce drepturi şi obligaţii au studenţii pentru a merge gratuit cu trenul

CFR Călători: Ce drepturi şi obligaţii au studenţii...

Autor: Dan Straut

13.02.2017, 08:21 16152

Transportatorul feroviar public CFR Călători precizează, într-o notă publicată pe site-ul societăţii, că studenţii trebuie să îndeplinească anumite proceduri pentru a beneficia de transportul gratuit cu trenul, cea mai importantă fiind procurarea din timp a legitimaţiilor.

„Călătoriile gratuite acordate studenţilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român şi sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situaţii neplăcute (de exemplu supraaglomerarea sau dublarea de locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenţi) prin dimensionarea corectă a capacităţilor de transport, în funcţie de fluxuri, cât şi pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenţi, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea”, argumentează CFR Călători.

În principiu, biletele sunt gratuite şi pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren, „acolo unde în staţia de urcare nu există punct de vânzare bilete”.

„Studentul care nu deţine bilet gratuit de călătorie va fi considerat pasager fără bilet şi va fi sancţionat conform Regulamentului de Transport pe Calea Ferată din România”, precizează transportatorul feroviar.

Documente necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:
- pentru studenţii cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I - legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport);
- pentru masteranzi, doctoranzi şi studenţi de peste 26 de ani - adeverinţa pentru gratuitate la transport eliberată de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport) valabilă până cel târziu începutul anului universitar 2017/2018.

Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuităţii de transport”.

De asemenea, „studenţii din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultăţii înlocuirea adeverinţei de transport cu legitimaţia de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverinţa nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”.

Studenţii trebuie să solicite instituţiei de învăţământ superior eliberarea legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta – instituţia – fiind responsabilă cu eliberarea documentului. „Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenţii români/străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România”, menţionează CFR Călători.

Documente necesare la control în tren sunt obligatorii: biletul de călătorie, legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate de transport şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport).

CFR Călători precizează insistent că legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ţine loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie şi toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet şi sancţionat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care staţia de urcare nu are punct de vânzare, cu condiţia ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Transportatorul feroviar public de călători mai precizează că studenţii îşi vor putea procura bilete online sau de la automate „atunci când Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidenţa studenţilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ acreditate conform HG 42/2017”.

„Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, recomandăm achiziţionarea din timp a biletelor de tren”, mai arată CFR Călători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO