Profesii

Cel mai puternic antreprenor din Europa Centrală: Cine este croatul Ivica Todoric care a creat un imperiu de 6,5 mld. euro şi 55.000 de salariaţi

Cel mai puternic antreprenor din Europa Centrală: Cine...

Autor: Cristina Roşca

16.09.2016, 13:00 7389

Numele lui Ivica Todoric nu spune multe în România, la fel şi numele Agrokor - holdingul sa din Croaţia, un imperiu cu afaceri de 6,5 mld. euro anul trecut şi 55.000 de salariaţi. Totuşi, aceste cifre l-au poziţionat pe omul de afaceri pe prima poziţie în topul celor mai puternici antreprenori din Europa Centrală, clasament realizat de compania de consultanţă Deloitte.

Mai mult, în ţările din fosta Iugoslavie el nu mai necesită nicio prezentare, Agrokor sau Konzum fiind branduri la fel de puternice precum Lidl, Kaufland sau Carrefour. De altfel, pe piaţa din Croaţia, businessurile lui domină comerţul deşi se luptă cu giganţi internaţionali. Prin comparaţie, în comerţul alimentar din România niciun antreprenor nu a reuşit să intre în liga mare unde fac legea zece companii străine. Mai mulţi oameni de afaceri şi-au încercat norocul pe această piaţă însă criza pe de-o parte şi expansiunea agresivă a străinilor pe de alta i-au scos din joc, ducându-i nu doar o dată în faliment. Acesta a fost cazul unor businessuri precum PIC (fraţii Penescu) sau Minimax (Dinu Patriciu). 

Top 100 companii care au făcut cele mai multe angajări de la începutul anului. Trei firme de componente auto, un retailer şi o firmă de pază sunt în top 5, semn că forţa de muncă ieftină rămâne atracţia numărul 1

Cine sunt cei mai puternici antreprenori din regiune

Care au fost aşii din mâneca milionarului Ivica Todoric?

Grupul croat Agrokor a fost fondat acum mai bine de trei decenii şi iniţial se ocupa cu producţia de flori şi de răsaduri pentru flori. Bazele Agrokor au fost puse de antreprenorul croat, Ivica Todoric (65 de ani) care este în continuare la conducerea companiei. Crescut la fermă - tatăl său lucra în agricultură - antreprenorul a studiat economia la Zagreb şi la 25 de ani a decis să îşi lanseze propriul business în producţia şi comerţul cu flori în pofida faptului că la conducerea statului era un guvern comunist care nu încuraja antreprenoriatul. Regimul comunist din Croaţia a fost totuşi mai puţin strict decât în alte state din Europa Centrală şi de Est, permitând dezvoltarea unor companii private.

În anii care au urmat Agrokor şi-a extins activitatea în mai multe domenii din agricultură, iar astăzi controlează şi cei mai mari jucători din producţia de alimente şi din retail. 

Dezvoltarea acestui business a avut loc în special după 1990 când statul croat a început să privatizeze multe dintre fostele companii de stat. Istoricul său este controversat, însă croatul a ajuns astfel cel mai bogat om din Balcani potrivit Forbes, cu o avere estimatăla peste jumătate de miliard de euro. Mai mult, el controlează prin companiile sale care sunt de cele mai multe ori lider de piaţă, sectoarele cheie ale industriei alimentare şi retailului de profil. “Există controverse privind modul cum a făcut rost de primii bani imediat după ’90 pentru expansiunea în mai multe domenii, însă i-a fost trecut cu vederea acest istoric pentru că a ajuns cel mai mare angajator al ţării, având companii care controlează o serie de sectoare cheie”, spunea anterior un jurnalist croat care scrie la o publicaţie economică.

Cea mai importantă companie din grupul Agrokor este Konzum, un lanţ de circa 750 de magazine, care domină retailul croat. Astfel, compania a terminat anul 2015 cu afaceri mai mari cu 270 mil. euro decât suma afacerilor următorilor cinci clasaţi, care se ridică la 1,7 mld. euro, scrie revista European Supermarket Magazine. Agrokor nu s-a mulţumit însă să domine piaţa mamă, ci s-a extins în toată zona balcanilor, în Slovenia cumpărând pachetul majoritar de acţiuni din reţeaua Mercador, liderul retailului din acest stat. Compania este însă activă şi în alte state precum Bosnia şi Herţegovina sau Serbia.

Astfel, după circa 30 de ani de business grupul Agrokor a urcat pe locul 11 în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală după un salt uriaş de pe poziţia 22 în 2015. Prin comparaţie România are în top doar doi antreprenori – Dragoş Pavăl (Dedeman) şi Augustin Oancea (Tinmar), faţă de 3-4 în anii anteriori. Mai mult, niciunul nu se apropie de primele poziţii în contextul în care antreprenorii locali au businessul concentrat în România, iar cifra de afaceri nu depăşeşte 1 mld. euro.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO