Profesii

Cei care promovează conceptul de “management privat” la companiile de stat fie nu ştiu despre ce e vorba, fie au vocaţie de sinucigaş

Autor: Adelina Mihai

16.08.2011, 12:50 1130

Introducerea unui management privat în companiile de stat care au pierderi mari nu va aduce o eficientizare atâta timp cât acei manageri nu vor putea implementa măsuri dure de restructurare, care presupun concedieri sau vânzări de active, este de părere Adrian Băicuşi, executivul care a fost timp de aproape doi ani (ianuarie 2009- noiembrie 2010) şeful uneia din cele mai mari companii de stat - Transelectrica.

"Dacă aplicam toate măsurile de restructurare pe care le doream la Transelectrica, mi-aş fi pus tot sistemul energetic în cap, pentru că ar fi trebuit să încheiem colaborarea cu unii furnizori, să renunţăm la anumite contracte «tradiţionale» încheiate la suprapreţ şi să executăm câţiva clienţi din energie care nu-şi plăteau datoriile - nu cred că s-ar fi agreat să executăm Termoelectrica. Asta înseamnă management privat - să faci o companie să fie eficientă - iar eficienţa nu se poate face cu jumătăţi de măsură", a spus Băicuşi, care este de două luni noul country manager al firmei de servicii de securitate şi pază G4S, cu afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro în 2010.

Experienţa unui manager provenit din mediul privat care a încercat să aducă la Transelectrica o parte din lecţiile învăţate în multinaţionale precum Siemens sau OMV aduce în faţă câteva din cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta executivii pe care Guvernul, Banca Mondială şi FMI vor să-i aducă la conducerea companiilor mari de stat.

"Mi se pare că la ora actuală cei care promovează conceptul de management privat - mă refer la clasa politică şi la stat - fie nu ştiu despre ce e vorba, fie ştiu despre ce e vorba şi au vocaţie de sinucigaş. Cred totuşi că acest concept nu a fost înţeles foarte bine. Cei de la Banca Mondială ştiu foarte bine, pentru că ei sunt profesionişti, dar încearcă să forţeze companiile mari de stat să se restructureze evitând povestea cu privatizarea, dar nu prea au şanse la acest moment, pentru că nu văd acel guvern tehnocrat care să înţeleagă şi să zică: «Am nevoie de specialişti care să restructureze compania X şi într-un an de zile să mi-o aducă pe plus»", a mai spus Băicuşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO