Profesii

Ce salarii plătesc lanţurile de supermarketuri şi hipermarketuri. Lidl este „campion“ cu 3.200 de lei mediu net lunar, pe când Profi plăteşte la jumătate

Ce salarii plătesc lanţurile de supermarketuri şi...

Autor: Cristina Roşca

17.02.2019, 00:07 15366

Retailerii străini din comerţul alimentar au plătit un salariu mediu net de 2.188 de lei lunar, cu circa 10% sub media pe economie, în 2017 (ultimul an pentru care există date financiare publice).

Dintre cei zece jucători străini din industrie, şase se încadrează în această medie. Profi şi Cora plătesc cele mai mici salarii, de sub 2.000 de lei net lunar, pe când Lidl şi Metro sunt cei doi jucători care au salarii peste piaţă. Mai exact, Lidl plăteşte cu 50% peste piaţă. Reţelele străine de magazine plătesc salarii ce pornesc de la 1.650 de lei şi ajung la 3.200 de lei.

Calculele ZF privind salariul mediu net au fost realizate pornind de la cheltuielile cu personalul declarate de retaileri şi de la numărul mediu de salariaţi din 2017.

Calculele ZF nu ţin cont de poziţiile deţinute de angajaţii din retail, fiind un simplu exerciţiu jurnalistic.

Totuşi, o particularitate în comerţul local cu dominantă ali­mentară este faptul că cea mai mare parte a salariaţilor din aceste companii lucrează în magazine, majoritatea în poziţii de lucrător comercial sau casier.

Astfel, salariile mai mari ale managerilor afectează puţin media generală din comerţul alimentar. Fiecare dintre jucătorii din comerţul modern are câteva mii de salariaţi, unii chiar peste 10.000 de oameni, numărându-se printre cei mai mari angajatori locali.

Cei zece jucători din comerţul modern aveau 75.000 de salariaţi în 2017, ultimul an pentru care există date publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO