Profesii

Ce puteţi citi în noul număr din Business MAGAZIN: Cum se schimbă piaţa joburilor pentru corporatişti?

Ce puteţi citi în noul număr din Business MAGAZIN: Cum...
22.06.2020, 00:05 101

♦ Piaţa muncii din România a fost lovită puternic de pandemia de COVID-19. 

În nici trei luni de când autorităţile au decretat starea de urgenţă, circa 430.000 de angajaţi aveau contractele de muncă încetate, adică fie au fost concediaţi, fie contractele lor nu au mai fost prelungite, conform datelor de la Ministerul Muncii. Mai mult, rata şomajului a crescut în luna aprilie la 4,8%, atingând nivelul maxim din septembrie 2017, pe fondul deteriorării climatului de muncă, în contextul consecinţelor pandemiei, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Nici angajaţii care nu au intrat în şomaj tehnic şi au avut opţiunea de a lucra de acasă nu au fost însă ocoliţi de efectele pandemiei. Cum se reflectă acestea asupra lor veţi putea citi în cea mai recentă ediţie a Business MAGAZIN.

♦ Jucătorii din piaţa asigurărilor spun că aceasta a înregistrat o scădere importantă a subscrierilor în perioada stării de urgenţă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu toate acestea primul trimestru din anul 2020 a fost unul relativ bun din perspectiva vânzărilor. Criza a determinat şi o creştere a resurselor alocate în direcţia digitalizării. Ce urmează?

♦ Ai o idee de business şi vrei să porneşti un start-up sau ai dezvoltat deja o companie matură pe care vrei să o finanţezi pentru a o duce la nivelul următor? Şapte reprezentanţi din mediul de investiţii local au descris pentru Business MAGAZIN principalele greşeli pe care le fac antreprenorii români când vor să îşi dezvolte afacerea.

♦ De câte ori vă opriţi din muncă pentru o gustare, pentru a vă plăti facturile sau poate, într-o zi mai relaxată, să urmăriţi ultimul episod din serialul preferat, pot fi informaţii la îndemâna oricărui angajator. În Marea Britanie se vorbeşte deja despre tehnologii de recunoaştere facială care să identifice orice moment în care angajatul nu se află în faţa laptopului, dar nici şefii din România nu sunt în totalitate „relaxaţi“ când vine vorba de munca la domiciliu a colegilor lor.

♦ Pentru Viorel Pipernea, perspectiva unei vieţi „la indigo“, cu o traiectorie prestabilită şi influenţată de părinţi şi societate, nu a fost o opţiune. De aceea, a hotărât să îşi înceapă o carieră influenţată doar de propriile greşeli şi decizii, ca antreprenor. Astăzi, businessul său, început cu o sumă modestă, de 300 de lei, se îndreaptă spre venituri de 1,5 milioane de euro.

♦ Listarea recentă a producătorului auto Nikola pe bursa americană a stârnit rumoare în presa internaţională, mai ales datorită rivalităţii acestuia cu gigantul Tesla. Deşi, reunite, formează numele complet al aceluiaşi inventator, Nikola are de parcurs un drum lung pentru a-şi ajunge din urmă competitorul, însă fondatorul său, Trevor Milton, are planuri ambiţioase. Povestea lui, în Business MAGAZIN.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO