Profesii

Ce oportunităţi de carieră au absolvenţii facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, una dintre cele mai căutate facultăţi de anul acesta

Ce oportunităţi de carieră au absolvenţii...

Autor: Mihaela Pascari

25.07.2016, 15:45 24339

Vorbitorii de limbi străine exotice, precum germană, olandeză sau daneză sunt printre cei mai căutaţi candidaţi pe piaţa muncii, în timp ce, limbile străine plătite cel mai bine sunt limbile străine scandinave, asiatice şi arabe.

„Popularitatea domeniului de limbi străine nu este întâmplătoare. Recent, o companie de resurse umane a plasat această specializare printre cele mai căutate pe piaţa muncii. Perspectivele de angajare pentru absolvenţii Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine sunt variate, atât ca rol, cât şi ca industrie”, a spus Eduard Paştalac, preşedinte al Asociaţiei Studenţilor la Limbi Străine.

Absolvenţii de limbi străine au o gamă largă de oportunităţi pornind de la locuri de muncă pe poziţii, precum customer care, contabilitate, IT, outsourcing, HR şi turism, până la joburi ca profesori de limbi străine, urmate de cariera în traduceri.

„Ca traducător poţi fi angajat full time într-o companie, birou de traduceri sau casă de avocatură. Poţi opta însă şi să fii liber profesionist, profesând ca interpret sau traducător. Astfel, îţi poţi gestiona singur timpul, poţi lucra de acasă sau de oriunde altundeva, inclusiv să călătoreşti, ceea ce reprezintă un avantaj foare mare, mai ales pentru femei, care vor putea găsi un echilibru sănătos între carieră şi familie”, a mai spus Irina Romanov, traducător şi fondator a Academiei de Traduceri.

De asemenea, pentru viitorii absolvenţi care îşi doresc să urmeze o carieră în traduceri, cunoaşterea a două limbi străine le poate asigura un salariu peste media din acest sector, întrucât cele mai bine plătite traduceri sunt cele dintr-o limbă în alta.

Anul acesta, facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a adunat 1.700 de candidaţi care au optat pentru locurile scoase la concurs, generând o concurenţă de 76 de înscrişi pe  loc.

„La admitere cele mai cautate limbi străine au fost italiana, portugheza, rusa, japoneza, araba, neogreaca, concurenţa variind între 25 şi 6 pe loc în funcţie de limbă, însă absolvenţii care vor avea cele mai mari salarii, chiar şi de la prima angajare, vor fi cei care cunsoc limbi mai puţin cunoscute, precum daneză, finlandeză, olandeză, norvegiană, suedeză, chineză, arabă, japoneză, rusă sau hindi”, au mai spus reprezentanţii Asociaţii Studenţilor la Limbi Străine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO