Profesii

Ce industrii vor scoate la concurs cele mai multe joburi la început de 2014?

Ce industrii vor scoate la concurs cele mai multe joburi...

Autor: Corina Mirea

30.12.2013, 09:30 1519

Producţia şi IT-ul sunt câteva dintre industriile pentru care angajatorii au anunţat cele mai mari planuri de recrutare în prima parte a anului viitor şi pentru care cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot câştiga de la 600 de euro net pe lună până la aproape 2.000 de euro, potrivit specialiştilor în recrutare.

“Joburile căutate cu precădere în primele trei luni ale lui 2014 sunt cele din IT, pentru care angajatorii sunt dispuşi să ofere salarii cuprinse între 900 şi chiar 1.800 de euro net, în funcţie de nivelul poziţiei. Cert este că aceştia caută o pregătire universitară de profil, că pun mult accent pe experienţă în proiecte inovative, pe experienţă internaţională şi îşi doresc candidaţi care să fi demonstrat, prin participări la cursuri de specializare de nişă, că vor să se dezvolte profesional”, spune Diana Andreescu, account manager al firmei locale de recrutare şi închiriere de muncă temporară Pro Solutions Agency, care face recrutări şi pentru clienţi din străinătate. Ea mai precizează că şi în zona de producţie angajatorii anunţă recrutări semnificative în prima parte a anului viitor, iar salariile pentru joburile din acest sector, de la o poziţie de specialist în sus, pot varia între 600 de euro şi 1.500 de euro net pe lună.

Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT, susţine că, în primul trimestru din 2014, cele multe anunţuri de recrutare ale angajatorilor din producţie vizează poziţii de ingineri, fie de service, de vânzări, de producţie efectiv dar şi de dezvoltare/ proiectare. Iar domeniile din care vin cele mai multe astfel de cereri sunt cel agroalimentar, mecanic, cel de automatizări, electronică sau energie.

“O altă cerinţă stringentă în producţie o reprezintă muncitorii calificaţi în diferite domenii. Există o lipsă acută de specialişti cu studii profesionale în aproape toată industria”, explică ea. De altfel, chiar şi angajatorii care activează în producţie sau retail, spre exemplu, spun că poziţiile care necesită studii profesionale sunt printre cele mai greu de ocupat. Principalele cauze ar fi faptul că România nu mai are sistem de învăţământ profesional implementat la nivel naţional şi că nici tinerii nu vor să aibă o meserie, pentru că s-a creat ideea că oamenii valoroşi au studii superioare, după cum afirmă şi Cristina Gheorghe, directorul de HR al Billa România, subsidiara reţelei germane de supermarketuri cu acelaşi nume.

Spre deosebire de domeniul IT şi de joburile din producţie, care sunt plătite cu mult peste salariul mediu pe economie de 350 de euro net pe lună, în comerţ salariul mediu este de 1.400 de lei net (aproximativ 320 de euro), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Mirela Marinescu mai spune că printre sectoarele care vor face cele mai multe recrutări în prima parte a anului viitor se numără şi cel de Business Process Outsourcing (BPO) şi industria de telecom. De altfel, aceste sectoare, alături de cel de IT şi cel de call-center, au creat cele mai multe locuri de muncă în perioada de criză, majoritatea acestora fiind şi plătite semnificativ peste nivelul mediu din economie, chiar şi pe poziţii care nu necesită experienţă de muncă.

Totuşi, Diana Andreescu este de părere că salariile nu vor mai creşte substanţial anul viitor nici în domeniile afectate prea puţin de criză, cum ar fi IT-ul, majorările păstrându-se între 10% şi 20% şi doar pentru performeri.

“Cred că majorările vor acoperi inflaţia şi nu cred că se vor acorda în masă, ci în funcţie de rezultate şi de evaluări”, adaugă Mirela Marinescu de la APT.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO