Profesii

Cât câştigă consilierii preşedintelui Traian Băsescu

Bogdan Mănoiu este cel mai bine plătit consilier din suita prezidenţială

Autor: Corina Mirea

02.09.2014, 17:32 1841

Salariul unui consilier prezidenţial este, în medie, aproximativ 1.200 de euro net pe lună, de trei ori mai mare decât venitul mediu de la nivelul întregii economii, potrivit calculelor ZF pe baza declaraţiilor de avere depuse de „sfătuitorii” preşedintelui Traian Băsescu.

Din cei şase consilieri prezidenţiali, patru au câştigat anul trecut 64.356 de lei net, adică puţin mai mult de 1.200 de euro pe lună, însă, Bogdan Mănoiu, consilier al preşedintelui din decembrie 2011, a primit câte 200 de euro în plus faţă de colegii săi. Astfel, el este cel mai bine plătit consilier din suita prezidenţială.

Bogdan Mănoiu are 46 de ani şi s-a născut la Haga, în Olanda. Este licenţiat în inginerie mecanică la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi a absolvit două programe de masterat (unul în tehnici de comunicare şi influenţă psiho-socială la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti şi unul în politică europeană şi românească la Universitatea din Bucureşti).

Mănoiu şi-a început cariera profesională ca agent de navlosire (închiriază nave pentru transport de mărfuri – n.red) la compania Navlomar SA, iar de-a lungul timpului a mai lucrat ca programator, preparator universitar, director, director adjunct, purtător de cuvânt şi chiar secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe până la finalul anului 2011, când a fost numit consilier prezidenţial.

Cu excepţia Ancăi Ilinoiu, care a preluat una dintre cele şase poziţii de consilier prezidenţial chiar anul acesta, restul consilierilor  (Iulian Chifu, Bogdan Drăgoi, Claudiu Dinu şi Iulian Fota)  au fost numiţi în funcţie în 2009, 2011 sau 2012. Înainte de a deveni consilieri prezidenţiali, Iulian Chifu a fost directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning Bucureşti, Bogdan Drăgoi a fost ministru de Finanţe, Claudiu Dinu a lucrat ca avocat în Baroul Prahova şi Baroul Bucureşti, Iulian Fota a fost director al Colegiului Naţional de Apărare, iar Anca Ilinoiu a lucrat ca ambassador pentru Direcţia Generală de Afaceri Politice a Ministerului de Externe timp de un an.

Preşedintele Traian Băsescu mai are şi zece consilieri de stat, cei mai cunoscuţi dintre ei fiind Dorel Onaca (fost parlamentar şi consilier al ministrului pentru turism), Bogdan Oprea (fost purtător de cuvânt al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului) şi Gheorghe Murgeanu (fost viceprimar al Capitalei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO