Profesii

Carmen Dumitrache, talent & development manager pe Europa de Est in cadrul Freescale Semiconductor: "O crestere salariala face angajatul fericit doar sase luni"

Carmen Dumitrache, talent & development manager pe Europa de Est in cadrul Freescale Semiconductor: "O crestere salariala face angajatul fericit doar sase luni"

Freescale Semiconductors, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori, care detine pe plan local un centru de dezvoltare software, va mai angaja pana la sfarsitul anului aproximativ 50 de persoane. Nu fara "batai de cap" insa.

11.08.2008, 15:32 301

"Efortul de selectie a candidatilor este foarte mare. Noi vedem, de exemplu, zece persoane pentru a angaja o singura persoana", spune Carmen Dumitrache, care de astazi (4 august) ocupa o pozitie de talent & development manager pe Europa de Est, in cadrul Freescale Semiconductor.
Ea precizeaza ca a existat si o selectie de sase luni pentru o pozitie care acum este ocupata de un coleg de-al sau, country director in companie. Insa acesta este deja de doi ani de zile in companie si, potrivit lui Dumitrache, a fost o alegere buna.
Chiar si asa, managerul de resurse umane al companiei, n-ar spune ca s-a ajuns in stadiul in care nu se mai gasesc candidati pe piata. "Nu cred ca am ajuns sa nu mai avem resurse in ceea ce priveste piata locala. Este putin mai greu, pentru ca nu cred ca a existat o coerenta intre planurile de formare, la nivel de tara, in ceea ce priveste universitatile, si dorinta de investitii a companiilor mari. Nu s-au potrivit neaparat ca numere si apoi a aparut o diferenta, dar nu cred ca este atat de mare", spune Dumitrache.
Atunci cand are loc o recrutare, primul lucru la care se uita specialistii in resurse umane din companie, dincolo de partea tehnica, este calitatea omului. De asemenea, se cauta persoane talentate, carora le place sa aduca inovatii in IT.
"Cineva care isi doreste un loc de munca placut si cald nu isi are locul in compania noastra. Nu este un lucru rau
sa-ti doresti acest lucru, insa la noi este stimulata competitia, este recompensata performanta si aspectul acesta se precizeaza inca de la bun inceput", spune Dumitrache.
Ea povesteste ca in timpul interviurilor la care participa, de obicei la cele pentru pozitii ca project manager sau senior engineer, i se pare firesc sa-i spuna fiecarui candidat: "Daca iti place si crezi ca te potrivesti, mergem mai departe. Daca nu, nu are sens pentru ca este o pierdere de timp si de o parte si de cealalta".
Cu toate acestea, decizia managerului care urmeaza sa coordoneze viitorul angajat este cea decisiva.
"Toate procesele pe care le-am mentionat formeaza un cerc. Nu se poate sa ai o recrutare buna fara o dezvoltare de talente in linie cu recrutarea, ori sa nu faci un management de cariera cum trebuie. Totul trebuie sa se lege. Din acest motiv n-am facut niciodata un compromis in ceea ce priveste selectia", spune Dumitrache.
De la inceputul anului compania a angajat aproximativ 50 de persoane, numarul de angajati ajungand la 260 - 270. De asemenea, anul trecut au fost recrutati aproximativ 70 de profesionisti.
Pana la sfarsitul anului, vor mai fi angajate aproximativ 50 de persoane. Printre posturile vacante se numara cele de ingineri software cu diferite grade de experienta, project manageri sau team-manageri. In general, in companie, un grup de opt sau zece ingineri raporteaza unui manager.
Cat priveste anul viitor, compania isi propune sa mai faca angajari.
"In principiu ne dorim sa crestem, insa acest lucru depinde de multe elemente, cum ar fi dezvoltarea pietei locale sau proiectele pe care le vom derula", spune fostul HR manager al Freescale Semiconductor Romania. De asemenea, in prezent, in companie exista 50 de studenti care fac practica. Acestia pot fi angajati sau nu, dupa terminarea facultatii, in functie de rezultatele pe care le vor avea acestia. Legat de activitatea de training, Dumitrache considera ca trainingul reprezinta numai 10% din ceea ce inseamna procesul de dezvoltare a unui angajat.
O parte din dezvoltare inseamna si job rotation, adica momentul in care muti o persoana fie dintr-un grup in altul, fie dintr-o geografie in alta, fie dintr-o pozitie in alta.
Anul trecut, compania a efectuat, in medie, aproximativ 30-40 de ore de training per persoana. Dincolo de acest lucru, exista ore de studiu individual ori participarea managerilor sau a inginerilor de succes la diferite asociatii sau conferinte.
"Planurile de training sunt individualizate. Se porneste de la nivelul la care se afla fiecare persoana. Planurile de dezvoltare sunt legate de jobul actual, dar si de jobul urmator. De asemenea, tinem cont de nivelul de performanta al fiecaruia", spune Dumitrache. In ceea ce priveste procesul de motivare a angajatilor, cel mai putin eficienta metoda este cresterea salariilor, in opinia lui Dumitrache.
"Nu este o solutie sa cresti salariile pentru ca acest lucru poate sa faca un om fericit timp de sase luni de zile, insa mai tarziu, daca in interiorul companiei nu ai cum sa stimulezi angajatii, o marire de salariu nu te ajuta cu nimic. Relatia manager-inginer trebuie sa fie cultivata prin discutii, care sa-i faca pe cei doi sa vina cu zambetul pe buze la serviciu", este de parere managerul.
In cadrul Freescale, managerul de resurse umane nu este un factor de decizie, ci o persoana care ajuta businessul sa fie de succes.
"La sfarsitul zilei, orice fel de decizie, incepand chiar de la recrutare, ii apartine business managerului. Rolul departamentului de resurse umane este sa echipeze compania cu tot ce are nevoie aceasta pentru ca deciziile managerilor sa fie cat mai bune", conchide Dumitrache.

Cariera
august 2008 - prezent: talent development manager, Freescale Europa de Est
2004-2008: manager resurse umane, Freescale Semiconductor Romania
1996-2000: deputy officer of human resources manager, World Learning
2003-2004: HR manager, Development Alternative Ink
2000-2003: country director, organizatia non-guvernamentala Bethany
In 1992 a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti

Freescale Semiconductor pe scurt:
unul dintre cei mai mari producatori mondiali de semiconductori;
detine pe plan local un centru de dezvoltare software;
pe piata locala si-a inceput activitatea in iunie 2000 sub denumirea de Centrul de Dezvoltare Software Motorola ca parte a Sectorului de Produse Semiconductoare Motorola;
in aprilie 2004 s-a desprins de Motorola, devenind companie independenta;
aproximativ 270 de angajati in Bucuresti;
la nivel global compania a inregistrat in primul trimestru vanzari nete de 1,41 miliarde de dolari, in comparatie cu 1,36 de miliarde de dolari cat a avut in al patrulea trimestru al anului 2007;
tot pe plan mondial, in primul trimestru al lui 2007, vanzarile nete ale companiei au fost de 1,36 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO