Profesii

Care sunt greselile managerilor romani?

Care sunt greselile managerilor romani?
12.07.2011, 00:01 804

Cu cat au o responsabilitate mai mare intr-o companie, cu atatorice greseala pe care o fac este mai grava. Ca orice alt angajat,si managerii sunt supusi erorii si putini sunt cei ce reusesc safie sefi si lideri impecabili.

Vin in fiecare zi la birou si gandesc strategii, au intalniri,vorbesc la telefon, asculta sau fac prezentari, stabilesc obiectivesi bugete, angajeaza sau concediaza si, pe langa toate acestea,coordoneaza echipe de zeci, sute sau chiar mii de oameni. Subpovara unui program ce de multe ori ajunge sa fie infernal, uniimanageri se pierd in detalii, omit lucruri importante pe care artrebui sa le faca sau, pur si simplu, pierd privirea de ansamblunecesara oricarui conducator de echipa. Pe acest fond,greselile apar rapid si pot avea efecte dezastruoase daca nu suntsesizate si corijate la timp.

"Printre cele mai grave si mai frecvente erori pe care le facem inactivitatea manageriala se numara delegarea deficitara, care poateimbraca inclusiv forma lipsei totale de delegare", spune DorinBodea, senior consultant la firma de consultanta in resurse umaneResult Consulting.
De cele mai multe ori, delegarea deficitara se asociazasi cu controlul excesiv sau cu micromanagementul, asa cum il numescspecialistii. "Din pacate, multi dintre manageri au probleme dedelegare, pentru ca le este teama ca pierd controlul, asa incatajung sa practice un control excesiv", adauga Bodea.
Mai precis, consultantul de la Result Consulting afirmaca managerii romani au probleme in special la zona superioara adelegarii, adica la imputernicire. "Aici facem multe erori. Multimanageri romani stapanesc zona inferioara a delegarii, asociata custilul explicativ si cu controlul excesiv. Aceasta este potrivitasubordonatilor care nu sunt la maturitate pe postulrespectiv.
Cu angajati maturi si seniori este necesar sa apelam laimputernicire. Iar pentru a ajunge aici este nevoie de coaching",crede Bodea. In special antreprenorii sunt cei ce se tem saimputerniceasca. Prefera in schimb ca fiecare decizie sauactiune sa treaca mai intai pe la ei si de multe ori confundadelegarea cu pierderea autoritatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO