Profesii

Care sunt angajatii pentru care nu au scazut ofertele salariale

14.06.2009, 15:19 28

"Salariile la angajare au scazut in cea mai mare parte pentru pozitiile de entry-level, cu procente cuprinse intre 10 si 30%. Avem, pe de o parte, o scadere a salariului in lei din cauza cursului de schimb si o scadere a salariilor datorita conditiilor economice", explica Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera&Makler, numarul doi pe piata, cu afaceri de 18,9 mil. de euro in 2008.

In acelasi timp, au scazut si bonusurile si comisioanele, lucru care reduce si mai mult venitul lunar. Spre exemplu, managerii disponibilizati din real estate si-au ajustat dramatic pretentiile anul acesta, iar companiile care ii mai angajeaza le ofera salarii mult sub ceea ce castigau cu un an urma.
Pe langa ofertele mai mici pe care le primesc candidatii in momentul in care aplica pentru un job, exista si domenii mai puternic afectate in care veniturile au scazut chiar si pentru angajatii existenti, cum sunt real estate-ul sau brokeraj-ul. In aceste sectoare diminuarile salariale au afectat intreaga companie, de la entry level pana la top management.
"Cel mai recent exemplu este cel al unei companii de productie din domeniul produselor metalice, in cadrul careia un departament intreg a acceptat reducerea salariilor cu 20% pentru a evita disponibilizarile", spune Ochiana.
In aceste conditii, cei mai feriti de scaderile salariale sunt specialistii, angajatii din domeniul financiar sau legal, dar si bugetarii. Un controller poate castiga de la cateva sute de euro pana la 2.500 de euro pe luna, in cazul specialistilor foarte buni cu un grad ridicat de senioritate.
In acelasi timp, castigul unui director de vanzari ajunge la 5.000 - 7.000 de euro. Pe de alta parte, salariul mediu al functionarilor publici - cel mai bine platiti dintre angajatii de al stat - a ajuns in aprilie la 490 de euro, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
Pe de alta parte, salariile angajatilor de la stat au crescut in februarie si martie cu marje cuprinse intre 16 si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unei analize a ZF, in special ca urmare a acordarii bonusurilor de Paste si a celui de-al 13-lea salariu.
 
Salariile mici nu scad, dar exista pericolul concedierilor 
In aceeasi masura, si angajatii cu salarii mici sau foarte mici sunt protejati de scaderi, insa acestia sunt si cei mai expusi riscului de a-si pierde locul de munca. Lipsa se performanta este, de asemenea, un criteriu in plus cand vine vorba de scaderi salariale.
"Joburile nesigure sau cele unde se inregistreaza scaderi salariale, fie la angajare, fie pe parcursul evolutiei in companie, sunt cele in care angajatii nu fac performanta sau nu sunt efiecienti, fara a tine cont neaparat de un anume domeniu de activitate", precizeaza Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital, firma de recrutare si selectie.
S-au mentinut in continuare oferte salariale destul de atractive pentru forta de vanzari si ocupantii diverselor pozitii din departamentele fianciare, cu referire in special la controleri sau directorii financiari.
"Sa spunem ca, la directorii de vanzari, cei care aduc capitalul financiar in companie si la directorii sau controlorii financiari, cei care tin fraiele evolutiei financiare si a rezultatelor firmei, angajatorii vor decide sa renunte printre ultimii. Aceeasi situatie este intalnita si in domeniul juridic, precum si in consultanta specializata in recuperari de debite", adauga Diaconu.
Acest lucru se intampla pentru ca aproape toate companiile au nevoie in continuare de persoane care sa le asigure contracte cat mai avantajoase, sub aspectul clauzelor legale precum si de personal specializat in recuperarea datoriilor de la diversi debitori.
In conditiile in care oferta pe piata muncii a scazut dramatic, iar competitia in randul candidatilor a crescut, negocierea pachetelor salariale la angajare se face in termeni diferiti fata de anii trecuti. Daca ne referim la competitia dintre candidatii, este vorba mai ales despre cei care acumuleaza frustrari in cadrul organizatiilor actuale din cauza conditiilor salariale, a mediului de lucru tensionat, candidati care cad victima restructurarilor sau resimt nesiguranta locului de munca actual.
In anii trecuti companiile dadeau dovada de flexibilitate in negocierea pachetelor candidatilor valorosi. Daca un candidat avea asteptari salariale care depaseau bugetul stabilit, companiile nu pregetau sa faca exceptii in cazul lor si sa le ofere pachetele dorite.
"In contextual actual, discutiile dintre candidati si angajatori nu mai au drept punct de pornire pachetul actual al candidatului sau pachetul dorit, ci bugetul alocat de companie pentru pozitia respectiva", spune Oana Cosman, finance recruitment consultant in cadrul companiei de recrutare Talent Scream.
De asemenea, nu mai putem vorbi de cresteri considerabile de salariu in momentul in care o persoana face o schimbare de cariera. Din contra, candidatii sunt multumiti sa acopere diferenta dintre cursul leu-euro, in conditiile in care companiile au inghetat salariile la nivelul celor de anul trecut.
In opinia lui Diaconu, intr-un context economic defavorabil in care cuvantul de ordine este "reducerea costurilor", angajatii trebuie sa inteleaga ca performantele lor trebuie sa fie cel putin dublate, pentru a putea sustine compania din care fac parte in actuala situatie economica.
Chiar daca sunt cazuri mai rare, unele companiile au ajustat salariile la rata inflatiei, insa aceasta nu poate fi considerata neaparat o marire de salariu propriu-zisa. "Cunosc si cazul concret al unei companii din domeniul serviciilor financiare unde au avut loc mariri de salarii in acest an, in ciuda climatului economic general", spune Ochiana. Cresterile salariale nu trec insa de 10%. De alta parere este Diaconu, care apreciaza ca nu s-au mai inregistrat cresteri salariale in niciun domeniu.
"Cea mai fericita situatie este aceea in care companiile au ales sa mentina salariile si pachetele de bonificatii la aceleasi limite precum cele din cursul anului 2008. Chiar daca ar mai inregistra profit, iar activitatea nu ar fi diminuata, angajatorii prefera oricum sa adopte o politica precauta, de stand by, in asteptarea deblocarii actualei situatii economice la nivel national", spune managing directorul ABC Human Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO