Profesii

Candidatii sunt plecati in vacanta

10.07.2006, 14:43 22

Desi volumul ofertelor de angajare nu se diminueaza simtitor in timpul verii, interesul scazut al candidatilor pentru schimbarea locului de munca in sezonul estival face ca procesele de recrutare sa dureze mai mult decat in alte perioade ale anului.
Principalul motiv al acestei diminuari a "intensitatii" in activitatile de recrutare este dat de relaxarea indusa de perioada concediilor, angajatii tentati sa-si schimbe locul de munca asteptand trecerea verii pentru a putea beneficia de concediu in compania unde lucreaza deja. "Perioada mai putin 'activa' este in intervalul iulie - septembrie, cand in foarte multe organizatii sunt planificate concediile de odihna. In consecinta, disponibilitatea candidatilor pentru interviuri este mai scazuta, mai ales in cazul in care acestia au concediile in afara localitatii de domiciliu", spune Alexandru Vasile, Business Development Manager la Aims Human Capital Romania.
Recrutorii nu par sa fie speriati de acest fenomen. "Nu este nimic grav sau caracteristic unui anumit sector, este pur si simplu o problema de disponibilitate a candidatilor/clientilor, deci este mai greu de aranjat intalnirea intre cele doua parti", explica Minerva Cernea, Regional Manager la Pedersen&Partners.
Consecinta? Volumul angajarilor nu scade simtitor, insa pe perioada verii fazele recrutarilor se prelungesc. "De regula, procesul de recrutare dureaza mai mult, tocmai din cauza indisponibilitatii candidatilor de a participa la diferite etape de interviu. Nu pot spune ca am recrutat mai putin in timpul verii decat in oricare alt anotimp, ci doar ca randamentul a fost diminuat din cauza acestor factori", spune Luiza Petrica, consultant la Manpower Romania. "Proiectele de executive search dureaza, in general, pana in faza de prezentare, cam 4-6 saptamani, iar in perioada verii acest interval se extinde la 6-8 saptamani", adauga si Minerva Cernea.
Majoritatea angajatorilor isi iau masuri de precautie pentru a nu se crea goluri in activitatea de recrutare pe perioada lunilor de vara. "Planificarea activitatii de recrutare se face in concordanta cu 'particularitatile' acestei perioade. Acest fapt este controlabil cand vorbim de urmarirea unui plan de recrutare, mai putin de cazul in care nevoia de recrutare este determinata de plecarea unei persoane din cadrul organizatiei", explica Alexandru Vasile de la Aims.
In ceea ce priveste cererile de recrutare primite de la clienti de catre firmele de recrutare, nu se poate vorbi despre sezonalitate, spun reprezentantii acestora. "Companiile recruteaza in continuare foarte mult in functie de necesitatile si de profilurile definite", spune reprezentantul Manpower.
"Din perspectiva agentiilor de recrutare, inregistram un declin nu foarte mare al solicitarilor din partea clientilor, poate si pentru ca proiectele de recrutare pentru pozitii de middle si top management au un timp mai lung de derulare", detaliaza Madalina Didea, Deputy General Manager la BIA.
Iar scaderea interesului candidatilor pentru angajare nu pare sa-i afecteze prea puternic pe recrutori. Monica Vrabiescu spune ca Hill International este in prezent in plina activitate de recrutare pentru diferite companii. "Acestea sunt in mare parte companiile care au prevazut fie alcatuirea, fie completarea echipelor inca din a doua parte a acestui an, asigurandu-si astfel timpul necesar acomodarii si integrarii persoanelor noi in activitatea respectiva pana la inceputul anului viitor", declara Monica Vrabiescu, Managing Director la Hill International.
Mai mult, se pare ca pe timpul verii se inregistreaza o crestere a ofertei de joburi pe anumite segmente. "Daca ne referim la companii de productie si/sau distributie de FMCG, vara exista o sezonalitate in sensul cresterii nevoii de recrutare de personal. Promoterii, merchandiserii, agentii de vanzari chiar sunt categorii de posturi care sunt solicitate mai mult vara", adauga Didea, de la BIA.
Un alt fenomen sesizabil pe piata fortei de munca din sezonul estival este cresterea semnificativa a ofertei de munca temporara sau a "leasing-ului de personal". "Cresterile de cereri de munca, mai ales munca temporara, tin de sezonalitatea anumitor businessuri (constructii, FMCG), spune Madalina Didea, Deputy General Manager la BIA.
Potrivit specialistilor in recrutare, perioadele cele mai "potrivite" pentru recrutari sunt inceputul si sfarsitul anului.
"Se poate spune ca o activitate mai intensa de recrutare se desfasoara in primele luni, cand intra in vigoare bugetul pentru recrutare si pentru posturile prevazute, si in ultimele luni ale anului cand se fac pregatirile pentru anul care urmeaza", explica Monica Vrabiescu.
Reprezentantii companiilor de recrutare puncteaza ca venirea verii este una dintre cele mai mici probleme cu care se confrunta. Si discutia ajunge din nou la lipsa specialistilor. "Penuria de candidati se manifesta in ultimul timp, fara sa fie legata de venirea verii. Ea se manifesta in aproape toate domeniile specializate, poate si pentru ca din ce in ce mai mult oferta pietei creste prin intrarea unor jucatori internationali, dar si locali", afirma Madalina Didea.
Se pare totusi ca, pe timpul verii, mai receptivi la anunturile de angajare sunt cei aflati in cautarea primului job. "Cei mai deschisi in cautarea unui loc de munca sunt proaspetii absolventi, nerabdatori sa isi gaseasca un loc de munca si sa inceapa o cariera", este de parere Luiza Petrica, de la Manpower Romania.
Desi majoritatea specialistilor in recrutare sunt de acord ca in sezonul estival volumul recrutarilor este in scadere, se feresc sa avanseze cifre. "Volumul recrutarilor in aceasta perioada scade, dar este dificil de facut o estimare procentuala in acest sens", incheie Alexandru Vasile, de la Aims.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO