Profesii

“Că voi egalitate, dar nu pentru căţei”. De ce nu va scădea salariul preşedintelui Iohannis la 15.000 de lei pe lună odată cu noua lege a salarizării?

“Că voi egalitate, dar nu pentru căţei”. De ce nu...

Autor: Adelina Mihai

11.04.2016, 18:41 2218

Preşedintele Klaus Iohannis are în prezent o indemnizaţie de 21.540 de lei brut pe lună (adică puţin peste 15.800 de lei net), acest nivel salarial fiind reglementat printr-o ordonanţă dată de Guvernul Ponta anul trecut (OUG 14/2015) prin care s-au majorat veniturile salariale a 48 de demnitari.

Potrivit noului proiect de ordonanţă care reglementează salarizarea în sistemul bugetar aflat în discuţii pe masa Guvernului Cioloş, începând cu luna august a acestui an cel mai mic salariu din sectorul bugetar va fi de 1.250 de lei brut, iar cel mai mare va fi încasat de preşedintele ţării şi va fi de 12 ori mai mare. Adică preşedintele ar urma să încaseze 15.000 de lei brut pe lună, echivalentul a aproape 10.700 de lei net, cu aproape o treime sub nivelul actual. De ce nu va scădea salariul preşedintelui cu circa o treime, dacă noul proiect al legii salarizării prevede un nivel salarial mai scăzut pentru această funcţie?

„Proiectul prevede un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu, dar totodată prevede ca, în cazul în care acest nivel este depăşit în prezent de salariile proprii ale unor bugetari, respectivii rămân cu salariul actual”, a explicat Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa”.

Cu alte cuvinte, legea salarizării, menită să aducă echitate în sistemul salarizării de la stat şi să reducă inechităţile în rândul angajaţilor, nu va putea nici de această dată să fie aplicată în mod corespunzător, având în vedere decalajele din lege versus situaţia reală.

Acelaşi principiu se va aplica şi pentru alte categorii de bugetari, ceea ce înseamnă că toţi bugetarii cu venituri salariale nete mai mari de 15.000 de lei brut pe lună îşi vor păstra actualul nivel salarial.

Din această categorie mai fac parte, de exemplu: preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor (care câştigă câte 21.540 de lei brut pe lună), vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, secretarii şi chestorii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, preşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi liderii grupurilor parlamentare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (care câştigă câte 19.055 de lei brut pe lună), dar şi vicepreşedinţii comisiilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (care primesc câte 15.214 lei brut pe lună).

De asemenea, în aceeaşi categorie ar mai intra primul ministru (care câştigă 21.540 lei brut pe lună), viceprim-ministrul (cu un salariu actual de 20.000 de lei brut pe lună), miniştrii (19.055 de lei brut pe lună), avocatul poporului (19.055 lei brut pe lună), şeful Curţii de Conturi (19.055 de lei brut pe lună),  şeful Consiliului Concurenţei (19.055 de lei brut pe lună) sau chiar consilierii prezidenţiali (19.055 lei brut/ lună).

Totodată, lista nu se limitează doar la demnitari, având în vedere că, de exemplu, aceasta ar putea fi completată de o serie de angajaţi din subordinea unor ministere precum este cel al Afacerilor Interne. Cel mai mare salariu obţinut de un ofiţer de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost de 11.968 de lei net, adică peste 16.600 de lei brut în luna februarie a acestui an.

În forma actuală, noua încercare de a aduce echitate în sistemul salarizării bugetare printr-un proiect care nu rezolvă de fapt o mare parte dintre anomalii aduce aminte de fabula lui Grigore Alexandrescu, “Câinele şi căţelul”, în care dulăul Samson pledează pentru egalitate, dar când căţelul Samurache îşi exprimă aprobarea pentru această mentalitate, primeşte o replică tăioasă: „Adevărat vorbeam/ Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei/ Că voi egalitate, dar nu pentru căţei”.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO