Profesii

Business Magazin. Cum a ajuns Alina Eftenoiu, 31 de ani, software development engineer la Adobe România

Autor: Andra Stroe

16.01.2022, 16:21 325

Ca parte a unei multinaţionale cu sute de angajaţi, Alina Eftenoiu a învăţat rapid cât de importantă este echipa în dezvoltarea sa profesională. Iar mentorii au fost şi ei, direct sau indirect, prezenţi.

Cred cu tărie că cel mai important lucru este relaţia cu colegii şi prieteniile care se leagă între echipe, dar şi că cele mai mari realizări vin atunci când acestea lucrează bine împreună şi fac totul din pasiune. „Suntem diferiţi şi, dacă găsim o cale să lucrăm împreună, putem face orice”, spune Alina Eftenoiu, software development engineer la Adobe România. Ea s-a alăturat companiei în urmă cu trei ani, ca site reliability engineer. „Am ajuns într-o echipă cu oameni foarte interesaţi de tehnologie şi pasionaţi.” Echipa, povesteşte ea, era mixtă, unii ingineri erau pe partea de dezvoltare de software, iar alţii, între care şi ea, pe partea operaţională. „Având o experienţă de şapte ani de dezvoltare in C++ pe sisteme integrate, am fost curioasă de la început să aflu ce fac serviciile la care urma să lucrez şi cum sunt implementate. Activând mai mult pe partea operaţională, am învăţat enorm în primul an, pentru că totul era nou şi eram nerăbdătoare să descopăr ce urmează. Între timp am început să fac şi dezvoltare software în Kotlin – un limbaj complet nou pentru toată echipa la momentul respectiv”, îşi descrie tânăra de 31 de ani evoluţia în cadrul companiei. Acum spune că uneori nici nu simte că munceşte, pentru că vede realizările ca pe un rezultat foarte frumos al interacţiunii cu echipa şi al efortului depus împreună cu colegii săi. „Îmi place foarte mult ceea ce fac pentru că sunt o persoană curioasă, şi diversitatea în munca pe care o fac zi de zi mă ajută enorm să nu simt că sunt nevoită să depun un efort mare. Totul vine din pasiune.”

Alina Eftenoiu nu crede că există calităţi „obligatorii” pe care colegii din echipa din care face parte ar trebui să le aibă, deoarece „orice se poate învăţa şi noi ne putem adapta sau chiar schimba daca e nevoie. Cred că cel mai important e să fim conştienţi că toţi suntem diferiţi şi să îi acceptăm pe ceilalţi aşa cum sunt”. Nu poate, spune ea, nici să încadreze o singură persoană la categoria „mentori” sau „modele” care i-au servit în carieră, ci preferă să vorbească mai mult de suma unor caracteristici de la mai multe persoane cu care a lucrat. „Am avut noroc de-a lungul carierei să lucrez cu câţiva oameni foarte pasionaţi şi interesaţi de tehnologie. Consider că am luat de la fiecare câte ceva şi, de pildă, la calităţile de leadership mă uit cu admiraţie la câţiva manageri cu care am colaborat de-a lungul timpului şi chiar câţiva colegi”. Pe de altă parte, când vine vorba de tehnologie sau implementare de soluţii, a luat câte un pic de la fiecare architect cu care a interacţionat, inclusiv idei despre cum să se menţină mereu la curent cu ultimele noutăţi.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO