Profesii

Bursa a locurilor de munca pentru +45 : oferta mult sub cerere

18.10.2004, 00:00 29



Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a organizat la finele saptamanii trecute o bursa a locurilor de munca pentru somerii cu varste de peste 45 de ani, numarul celor care se incadreaza in categoria mentionata fiind de zece ori mai mare decat al slujbelor oferite.



Peste 1.600 de agenti economici au ofererit aproape 19.000 de locuri de munca, celor peste 200.000 de someri cu varste peste 45 de ani.



Potrivit statisticilor ANOFM, din cei 547.811 someri aflati in evidenta, in jur de 36-37% au varste de peste 45 de ani, respectiv 202.690 persoane, a declarat presedintele Agentiei, Valentin Mocanu.



"Nivelul scazut al salarizarii in cadrul burselor organizate in ultimii ani i-a determinat pe cei aflati in cautarea unui loc de munca fie sa refuze ofertele, fie sa nu mai participe. Pe de alta parte, angajatorii tebuie sa constientizeze si sa nu se astepte la o calitate prea mare a prestatiei angajatilor in conditiile unei salarizari proaste. Statul nu poate interveni in aceasta directie, dar poate oferi consiliere", a afirmat Mocanu.



Desi majoritatea locurilor de munca oferite somerilor cu varste peste 45 de ani nu necesita calificare, seful ANOFM este de parere ca locurile de munca ofertate vor fi remunerate "peste salariul minim".



"Exista o oferta importanta pentru persoane cu studii superioare (mai putin de zece% din total - n.r.). Mai mult, tocmai pentru ca se adreseaza unor persoane cu experienta, sunt convins ca remuneratia va fi una consistenta", a mai spus Mocanu.



La bursa locurilor de munca pentru persoane peste 45 de ani oferta a fost dominata de sectorul serviciilor si al industriei textile, urmata de constructii. Din 18.971 de locuri de munca, 763 sunt pentru persoane cu studii superioare.



Legea nr. 107/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede stimularea financiara a angajatorilor care incadreaza in munca persoane cu varsta peste 45 de ani. Astfel, din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj sunt subventionate locurile de munca ale acestor persoane, pe o perioada de 12 luni, angajatorii beneficiind, pentru fiecare persoana angajata, de o suma egala cu un salariu minim brut pe tara in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.



De asemenea, sunt stimulati financiar angajatorii care incadreaza in munca persoane care mai au cel mult 3 ani pana la implinirea varstei de pensionare. Din bugetul asigurarilor pentru somaj, va fi acordata o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, pe perioada incadrarii, pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, pentru fiecare persoana incadrata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO