Profesii

BM: Romania are nevoie de o mai mare flexibilitate a pietei muncii

21.06.2004, 00:00 21



Romania are nevoie de o mai mare flexibilitate a pietei muncii care sa reduca dezechilibrul dintre diverse sectoare sub aspectul ocuparii si sa mareasca si competitivitatea, reducand astfel riscurile cu care se va confrunta sustenabilitatea cresterii economice pe masura ce pe piata Uniunii Europene si pe cea globala devine tot mai accentuata, se arata in Memorandumul Economic de Tara pentru Romania realizat de Banca Mondiala (BM).



In document se arata ca firmele, atat cele romanesti, cat si cele straine, declara ca legislatia ridiga privind ocuparea fortei de munca reprezinta un obstacol in calea unei activitati eficiente. Comparativ cu alte tari, Romania are unele dintre cel mai rigide conditii de ocupare a fortei de munca, cu o stricta restrictionare a numarului de ore lucrate si a celor prestate noaptea si in zilele de sarbatoare legala, si cu un salariu minim relativ ridicat ca pondere din salariul mediu. "In multe privinte, noul Cod al muncii este mai restrictiv decat cel initial", se arata in Memorandum.



Autorii documentului spun ca este necesara o revizuire a legislatiei, iar zonele in care s-ar putea aduce imbunatatiri sunt:



* Termenii contractului de munca - actualele prevederi in acest domeniu sunt restrictive in raport cu normele internationale.



* Introducerea unor drepturi pentru angajatii care sunt concediati pentru motive care nu tin de persoana acestora (incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii) - O piata a muncii flexibila inseamna ca o companie poate sa angajeze, sa ajusteze, sa distribuie si sa concedieze angajatii, astfel incat aceasta sa fie competitiva pe piata. "Motivele economice ar trebui sa fie trecute pe lista motivelor care stau la baza concedierilor. Articolul 65 al legii mentioneaza doar dificultai economice, ceea ce nu este suficient. Companiile ar putea sa fie nevoite sa renunte la o parte a fortei de munca, nu numai atunci cand trec prin dificultati economice, ci si cand doresc sa-si imbunatateasca competitivitatea pe piata", se arata in document.



* Eliminarea prevederii potrivit careia se incheie un singur contract colectiv de munca la toate nivelurile. "Realitatea a demonstrat ca, de obicei, companiile mici nu sunt foarte bine reprezentate la astfel de negocieri. Un nivel al salariilor si al beneficiiilor asumat de o companie mare ar putea insemna scoaterea din business a firmelor mici", spun autorii memorandumului.



"Agenda de reforma are ca obiective: cresterea flexibilitatii de intrare / iesire din ocupare pe baza rationamentelor economice si a performantelor in justificarea si estimarea costului concedierilor, si eliminarea prevederilor care descurajeaza pe cei care doresc sa lucreze si dupa indeplinirea varstei de pensionare pe baza unor aranjamente mai flexibile de ocupare, inclusiv temporare sau cu timp partial. Codul muncii trebuie modificat in acest sens daca se doreste ca de cresterea economica solida sa beneficieze cat mai multi, in functie de performanta si productivitate. Mai mult decat atat, sunt necesare reforme care sa solutioneze problema echilibrului intre cerere si oferta in calificarea fortei de munca, reflectat in ratele ridicate de somaj de lunga durata in randul proaspetilor absolventi si in randul tinerilor cu nivel scazut de educatie", spun autorii memoorandumului.



Documentul mentioneaza si faptul ca o serie de amanunte in reglementarea pietei muncii creeaza lucratorilor stimulente gresite: de exemplu, modul de gestionare a absenteismului si acordarea periodica de cresteri salariale automate, pe baza vechimii in munca si nu a productivitatii.



"Reglementarea limitata a economiei si mobilitatea redusa a fortei de munca sunt doua elemente care caracterizeaza dinamica fortei de munca in toate sectoarele economiei romanesti", se arata in Memorandum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO