Profesii

BestJobs: Unul din cinci români a schimbat, cel puţin o dată, jobul deţinut cu unul mai prost plătit

BestJobs: Unul din cinci români a schimbat, cel puţin o...

Autor: Bogdan Angheluţă, Business Magazin

14.07.2019, 08:41 218
Un român din cinci spune că a acceptat cel puţin o dată de-a lungul carierei un job mai prost plătit, iar doi din cinci spun că ar fi dispuşi să accepte un job pe mai puţini bani în schimbul altor avantaje pe care le consideră mai valoroase, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
 
Programul de lucru mai lejer şi flexibil, alături de posibilitatea de a lucra de acasă, reprezintă principalul motiv să dea jobul actual pe unul cu salariu mai mic pentru 22% dintre respondenţii dispuşi să accepte o astfel de schimbare. Aproape tot atâţia (21,7%) ar accepta un job mai prost plătit dacă ar avea perspective mai bune de dezvoltare profesională, iar 15,5%, dacă beneficiile extra salariale ar fi mai consistente. Oportunitatea de a avansa mai rapid în carieră ar conta mai mult decât nivelul noului salariu pentru unul din zece respondenţi (10,5%), urmată de un birou mai aproape de casă (8,6%), un colectiv mai bun (6,2%) sau un brand de angajator mai atractiv (3%).
 
Totuşi, datele sondajului arată că 2 din 10 angajaţi cer o mărire de salariu în decursul primului an de la angajare şi 4 din 10 cer o majorare în al doilea an de la angajare. Doar 7% spun că aşteaptă să treacă măcar doi ani până să ceară şefilor un salariu mai mare, în timp ce restul de o treime nu solicită niciodată o majorare salarială, aşteptând să li se ofere. 
 
Peste jumătate dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de cât câştigă în prezent la locul de muncă.  Aproape o treime dintre respondenţi (31,2%) afirmă că salariul actual este cu până la 25% sub nivelul dorit şi care le acoperă nevoile, în timp ce un sfert afirmă că este chiar cu până la 50% sub nivelul necesar. Mai puţin de o treime (31,7%) susţine că salariul este satisfăcător şi la nivelul dorit şi sub 3% dintre respondenţi afirmă că este peste nivelul dorit şi care le acoperă nevoile.  
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO