Profesii

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume: Fermierii trebuie să exploateze specificitatea laptelui

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume:...

Autor: Florentina Niţu

02.11.2018, 14:41 730

Fermieri români trebuie să exploateze proprietăţile specifice laptelui pe care-l produc în ferme, pentru a crea un produs vandabil, a precizat Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume, în cadrul evenimentului “Lapte românesc de calitate” organizat de grupul Holland Dairy House (HDH) din cadrul târgului Indagra.

"Acum cinci ani olandezii erau retincenţi, dar acum sunt companii care exploatează specificitatea laptelui. Atât fermieri din România, cât şi din alte ţări, ar trebui să exploateze specificitatea produsului lor din ferme, pentru a crea un produs vandabil", spune Bas de Groot. În Româia, preţul laptelui la uşa fermei a fost de circa 1,2 lei în acest an, potrivit datelor colectate de ZF de la crescătorii de vaci,

El este legumicultor, dar lucrează de cinci ani ca somelier de lapte, periodă în care a cutreierat lumea pentru a degusta diferite tipuri de lapte. El a adăugat că de mic îi plăcea să bea lapte, iar în prezent consumă aproape patru litri de lapte pe zi.

Pasionat de agricultura ecologică, Bas susţine că laptele ca produs terroir poartă semnătura pământului, cât şi amprenta fermierului care l-a produs.

“Laptele de vacă nu este doar lichidul gustos ce însoţeşte cerealele la micul dejun, ci o băutură vie, complexă şi diversă. Fiecare pahar de lapte degustat este o experienţă în sine”, a explicat Bas de Groot.

Acesta a adăugat că laptele provenit de la o vacă hrănită 100% cu iarbă va avea un gust uşor fructat, în timp ce, laptele colectat de la animale hrănite cu nutreţ, va avea o textură mai cremoasă şi o aromă migdalată. De asemenea, el a spus că şi mirosul este foarte important.

În cadrul evenimentului, el a degustat cinci mostre de lapte, provenite din cinci ferme româneşti, localizate în trei zone diferite ale ţării: Ilfov, Cluj-Napoca şi Prahova.

Prima fermă de la care a degustat a fost Agroindustriala Pantelimon (Ilfov), deţinută de fermierul Mihai Petcu, cu o capacitate de 600 de capete de vaci.

A doua fermă de la care a fost degustat lapte a fost ferma Moldovan – Agro Cosm Fan (Mociu, Cluj-Napoca), deţinută de Cosmin Moldovan, cu o capacitate de 150 capete de vaci.

Ada Prod Com (Viişoara, Cluj-Napoca), fondată de Ovidiu Onişor, a fost cea de-a treia fermă de la care Bas de Groot a degustat lapte. Aceasta are o capacitate de 280 de capete de vaci de lapte.

O altă fermă de la care a degustat lapte a fost ferma Ovidiu Lungu Cristian (Dascălu, Ilfov), deţinuţă de fermierul Cristian Lungu, cu o capacitate de 50 de capete de vite.

Ultima mostră a provenit de la ferma Ecoferm – Cris Tim (Boldeşti-Scăieni, Prahova), deţinută de Radu Timiş, cu o capacitate de 620 de capete de bovine.

Mostrele au fost analizate din punct de vedere miros, culoare, consistenţă în pahar, gust iniţial şi aromă lăsată după consumarea laptelui. Conţinutul de proteină a fost de peste 3,5%, iar conţinutul de grăsime între 3,3% şi 4,3%. Bas nu a formulat o părere clară despre calităţile şi proprietăţile laptelui românesc, pe motiv că nu-şi poate face o părere clară, deoarece “dacă în România sunt 1,6 milioane de vaci putem spune că sunt 1,6 milioane de tipuri de lapte, iar cantitatea aceasta se dublează în realitate, deoarece laptele dat de vacă dimineaţa diferă de cel de seară.”

Somelierul a împărtăşit şi sfaturi fermierilor români pentru a-şi pune mai bine în valoare laptele produs în fermă. El consideră că, pe lânga calitate şi unicitate, un produs vandabil trebuie să spună o poveste.

Potrivit lui Bas de Groot, în Olanda există în cel mare lanţ de supermarketuri, este comercializat lapte de la o anumită fermă şi de la o anumită văcuţă. Astfel se creează o legătură specială, personală şi de încredere între consumator şi fermier.

“Fermierii români activi deja sau cei interesaţi de partea de procesare trebuie să aibă încredere în produsul lor, să fie oneşti în comunicarea cu consumatorul şi să nu le fie teamă să încerce să îşi spună povestea”, încheie Bas de Groot.

Deşi paradoxal, suprafaţa României este de şase ori mai mare decât a Olandei, producţia este de 14 ori mai mică.

HDH este un grup de 16 companii olandeze din domeniul producţiei şi processării laptelui, activ de trei ani în România.

Grupul Holland Dairy House (HDH) este o iniţiativă locală a guvernului, olandez, creată cu scopul de a contribui în mod activ la schimbarea durabilă a sectorului românesc de lapte.

Indagra este un târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei, care are loc în perioada 31 octombrie – 04 noiembrie 2018 la Romexpo.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO