Profesii

Banii, principalul motiv pentru care angajatii isi schimba locul de munca

Banii, principalul motiv pentru care angajatii isi schimba locul de munca

Click pentru imaginea marita

30.06.2008, 13:57 41

O parte dintre respondenti au spus ca si-ar schimba domiciliul pentru o perioada de mai putin de sase luni sau cuprinsa intre un an si trei ani, intre patru si sase ani, sapte si noua ani, in timp ce aproape jumatate - 40,5% - spun ca si-ar schimba permanent domiciliul.
Cu un numar atat de mare al angajatilor care ar migra in strainatate pentru un loc de munca mai bun, companiile ar trebui sa se promoveze mai bine pentru a atrage atentia unor potentiali angajati, sunt de parere autorii studiului.
Printre angajatii care au experimentat deja schimbarea domiciliului se numara cei din Portugalia, unde aproape 86% au facut acest lucru, Taiwan - 66,5%, Orientul Mijlociu - 61,6%, Irlanda - 53,9% si Germania - 45,7%.
Potrivit datelor neoficiale, aproximativ 10% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Iar datele unui studiu realizat anul trecut de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) arata ca aproape 35% dintre romani ar fi dispusi sa plece in strainatate pentru un job mai bine platit.
Studiul a mai evidentiat ca cei mai receptivi la relocare sunt angajatii cu varste pana in 30 de ani. Daca barbatii inclina pentru perioade mai mari de relocare, femeile opteaza pentru transferuri care variaza de la mai putin de sase luni sau intre un an si trei ani.
Ca destinatii preferate in care ar dori sa lucreze, angajatii au ales SUA, Marea Britanie si Spania. Statele Unite sunt destinatia preferata de pe continentul nord-american, in timp ce China ocupa locul intai in topul tarilor din regiunea Asia-Pacific, iar Marea Britanie este tara preferata a regiunii EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
Stimulentele financiare sunt principalul factor care ii determina pe angajati sa se mute in alta tara, 81,8% dintre respondenti mentionand acest motiv ca fiind cel mai important in luarea deciziei de schimbare a domiciliului.
Un alt motiv il constituie dezvoltarea carierei si oportunitati mai bune de angajare, au declarat 73,6%, respectiv 72,7% dintre respondenti.
Mai mult, femeile au mentionat ca invatarea unei limbi straine ar putea cantari in decizia de schimbare a domiciliului.
Cercetarea a fost realizata pe un esantion de aproximativ 32.000 de angajati, din 27 de tari din lume.
Un alt studiu realizat de Manpower pe un esantion de 28.000 de angajati din 27 de tari a aratat ca organizatiile apeleaza tot mai mult la angajatii foarte buni din strainatate pentru a compensa deficitul de talente.
Primele zece joburi care sunt ocupate prin atragerea de forta de munca straina sunt cele de muncitori, ingineri, operatori de productie, tehnicieni, informaticieni, agenti de vanzari, asistenti administrativi, agenti in relatiile cu clientii, executivi seniori sau specialisti din zona de finante si contabilitate.
Studiul arata ca 31% dintre angajatii din lume sunt preocupati de impactul pe care il va avea pe piata fortei de munca plecarea angajatilor foarte buni in strainatate.
Doar 15% dintre angajatorii din lume considera ca guvernele si multinationalele iau masuri pentru reducerea fenomenului de migrare a talentelor si elaboreaza actiuni pentru atragerea acestora inapoi in tara.
Angajatorii din Peru (82%), Argentina (66%), Africa de Sud (65%), Taiwan (64%), India (57%) si Noua Zeelanda (52%) sunt cel mai ingrijorati cu privire la pierderea talentelor in favoarea strainatatii.
Pe de alta parte, angajatorii din China (1%), Irlanda (7%), Japonia (12%) si Elvetia (12%) sunt cel mai putini preocupati de aceste probleme. Un numar semnificativ din randul angajatorilor considera ca guvernele si mediul de afaceri nu iau suficiente masuri pentru a reduce plecarea specialistilor din tara sau pentru a-i aduce inapoi.
Angajatorii din Germania (88%) si cei din Peru (88%) sunt cel mai preocupati de aceasta problema. Totusi, o parte din angajatori, in special cei din Costa Rica (35%), China (35%), Hong Kong (35%) si Irlanda (34%) sunt optimisti in legatura cu raspunsul guvernelor fata de aceasta problema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO