Profesii

Bancile au redus cu 31% anunturile de angajare online

Bancile au redus cu 31% anunturile de angajare online
30.11.2008, 17:30 62

Cel mai puternic a scazut activitatea de recrutare a angajatorilor din constructii si imobiliare, precum si a celor din banci, unde numarul anunturilor de angajare a coborat cu pana la 36%, respectiv 31%, in intervalul septembrie - noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Perioada de incertitudine economica la nivel mondial a inceput sa afecteze si piata muncii, implicit piata de recrutare online, care a scazut cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut (septembrie - noiembrie 2007, fata de septembrie - noiembrie 2008 - n.r.)", spune Dan Frunza, marketing manager al Neogen, care detinde site-ul de recrutare bestjobs.ro.
Scaderea volumului de recrutare in mediul online reprezinta unul dintre cei mai semnificativi indicatori pentru evolutia pietei de munca, in conditiile in care angajarile prin intermediul site-urilor de joburi surclaseaza recrutarea prin agentii specializate, anunturile in ziare sau targurile de joburi.
Site-urile de recrutare reprezinta una din principalele surse de recrutare pentru companii, in special in ceea ce priveste pozitii de specialisti si de entry-level.
Potrivit reprezentantilor bestjobs.ro, in ultimele trei luni comparativ cu intervalul similar din 2007, cel mai puternic a scazut activitatea de recrutare in constructii si imobiliare, cu - 36%, in finante, contabilitate si in zona administrativ, cu -18% si metalurgie si industrie usoara -21%.
"Domeniul software stagneaza, cresterea foarte mare a salariilor din acest domeniu a determinat companiile sa isi intensifice antentia spre eficientizarea proceselor interne si a rezultatelor angajatilor existenti, cu scopul reducerii costurilor cu forta de munca", afirma Frunza.
In ceea ce priveste Myjob.ro, daca in luna octombrie a anului trecut erau inregistrate 850 de anunturi pe site in categoria banci/finante, numarul acestora a ajuns la 594 in octombrie 2008, ceea ce reprezinta o scadere de 31%.
"Va continua tendinta descendenta, cu precadere in marile centre industriale din provincie, daca luam in calcul actualele disponibilizari si volumul redus al comenzilor. De asemenea, multinationalele din diversele zone ale tarii inclina deja sa-si restranga politica de angajare. Totusi, nu avem scenarii prea pesimiste, mai ales ca Bucurestiul si zona adiacenta vor fi cu siguranta printre ultimele afectate si la un nivel mai scazut", spune Mariana Francu, project manager Myjob, care noteaza o usoara tendinta de crestere a numarului de oferte in zona medicala si farmaceutica.
Cele mai semnificative corectii la nivelul volumului de recrutare s-au inregistrat in lunile octombrie - noiembrie, in contextul in care majoritatea companiilor si-au redefinit politicile de business si bugetele.
"Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, anul acesta ofertele de munca au scazut cu 5% in august si septembrie, respectiv 10% in ultimele doua luni", afirma project managerul Myjob.ro. 
Astfel, daca in intervalul august - noiembrie 2007 au fost postate pe myjob.ro 52.330 de joburi, in intervalul similar al acestui an numarul de anunturi de angajare a coborat cu 7%, pana la 48.820.
Desi per ansamblu, volumul de recrutare online a scazut, reprezentantii bestjobs.ro spun ca a crescut cererea de forta de munca pentru nivelul de entry-level - + 41%, in internet si media - +30% si din partea organizatiilor non-profit - +10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO