Profesii

Avertisment fără precedent din piaţa muncii. Vicepreşedintele CCIR: Avantajul competitiv al României legat de forţa de muncă a dispărut cu desăvârşire

Avertisment fără precedent din piaţa muncii....

Autor: Răzvan Botea

15.11.2018, 11:15 1314

Dacă acum 15 ani în România se putea spune că există un avantaj puternic în ceea ce priveşte forţa de muncă accesibilă şi calificată, acest lucru a dispărut, în acest moment avantajul competitiv al României a rămas doar forţa de muncă ieftină, problemele din zona educaţiei fiind cauza lipsei forţei de muncă calificate, a spus Gheorghe Seculici, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în cadrul , în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Concurenţei în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României.

„Educaţia este o altă problemă care duce la lipsa forţei de muncă calificate pentru domenii cheie. Avantajul de acum 15 ani al României din punctul de vedere al competitivităţii forţei de muncă a dispărut cu desăvârşire, acum a mai rămas doar forţa de muncă ieftină. Concurenţa în România este puternic afectată de fenomene precum corupţia si evaziunea fiscală. Oamenii de afaceri au nevoie de predicitibilitate.”

Competitivitatea României este afectată de corupţie şi evaziune fiscală, dar şi de un nivel scăzut al productivităţii muncii şi al gradului de inovare.

„Nivelul scăzut al productivităţii şi al gradului de inovare a României se regăseşte în raportul privind competitivitatea din 2018. Din punctul de vedere al productivităţii muncii suntem pe locul 27 din 28 în UE. România este un inovator modest, abia la 31% din media UE, potrivit statisticilor privind inovarea publicate de Comisia Europeană în iunie 2018. Aceste lucruri spun multe despre situaţia cu care ne confruntăm în acest moment, inclusiv problema cu forţa de muncă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO