Profesii

Aproape toata lumea asteapta cresteri salariale in acest an

10.05.2004, 00:00 15



Aproape jumatate dintre romani sunt convinsi ca anul 2004 le va aduce o marire de salariu, conform unui sondaj online realizat recent de siteul de recrutare bestjobs.ro.



Astfel, la intrebarea "Asteptati o marire de salariu in 2004?, 49% din repondenti au raspuns Da, in timp ce numai 22% considera ca veniturile lor vor ramane la acelasi nivel. "Cei mai optimisti sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 25-35 de ani, aflati in plina ascensiune in cariera. Acestia se asteapta in proportie de 57% la o crestere a salariului in acest an", spune expertii bestjobs.



Venituri mai mari asteapta si aproape jumatate din angajatii care intra in categoriile de varsta 35-45 de ani si 45-55 de ani:



Sondajul a mai relevat faptul ca sperantele romanilor in privinta salariilor cresc proportional cu veniturile. "Romanii care au mai mult, spera la mai mult. Astfel, cei ce realizeaza venituri intre 300 si 500 de dolari spera in proportie de 57% la o marire de salariu, cei cu venituri intre 500 si 1.000 de dolari - in proportie de 65%, fata de doar 35% dintre cei cu venituri sub 150 de dolari.



Femeile sunt mai putin optimiste decat barbatii, lucru datorat in parte si ratei usor mai crescute a somajului in randul femeilor (32% dintre femei au declarat ca nu au un loc de munca, fata de doar 29% dintre barbati).



Analiza pe domenii de activitate arata ca cei mai optimisti sunt angajatii din marketing, 64% din acestia apreciind ca anul acesta vor avea mai multi bani in buzunar. Pe locurile urmatoare se situeaza persoanele care lucreaza in domeniul finante/contabilitate, cu un procent de optimisti de 60%, si cele care activeaza in sectorul IT, cu 52%.



Juristii raman cei mai pesimisti, numai 37% dintre subiectii specializati in acest domeniu afirmand ca vor obtine cresteri salariale.



Acest optimism in privinta veniturilor se manifesta si la nivel global, chiar si pentru pozitiile de top. Un studiu recent realizat de firma internationala de recrutare pentru pozitii de top management Korn/Ferry International a aratat ca mai mult de jumatate din directorii executivi se asteapta ca anul acesta veniturile lor sa creasca. Reprezentantii companiei de recrutare spun ca acest lucru ilustreaza schimbarea de atitudine la nivelul intregii forte de munca, angajatii fiind mult mai preocupati de cresterea veniturilor, decat de securitatea locului de munca



Analistii spun ca recesiunea economica a insemnat pentru multi dintre manageri un volum mai mare de munca in conditiile in care organizatiile din care fac parte au fost nevoite sa faca reduceri masive de personal. Aceasta situatie nu a fost insa acompaniata si de cresteri salariale, astfel incat salariile multor manageri nu au mai fost "ajustate" de cativa ani.



"Cresterile pe care le inregistreaza in ultima perioada veniturile companiilor ii determina pe angajati sa creada ca a venit timpul ca angajatorii lor sa le ofere compensatii pentru toti anii in care au tras mai mult decat au primit", spune Paul C. Reilly, presedintele Korn/Ferry International.



Sondajul a mai aratat ca loialitatea fata de organizatie esta ca si inexistenta in conditiile in care 96% din cei chestionati au declarat ca nu se asteapta sa ramana in cadrul organizatiei din care fac parte in prezent pana la sfarsitul carierei. "Fluctuatiile economice i-a facut pe multi dintre manageri sa se simta complet demoralizati. Ei au trecut prin destule experiente pentru a-si da seama ca loialitatea nu mai reprezinta o garantie a unui loc de munca sigur. Astfel ca, in timp ce ei vor continua sa munceasca din greu, nu vor ezita sa caute oportunitati profesionale mai bune", a mai spus presedintele Korn/Ferry International.



Rezultatele sondajului releva faptul ca mai mult de jumatate din directorii executivi, respectiv 68%, considera ca isi vor gasi urmatorul loc de munca prin intermediul Internetului.



Situatia s-a schimbat radical de la sfarsitul anului trecut cand managerii declarau in proportie de 76% ca ar prefera sa aiba mai multa satisfactie la locul de munca decat mai multi bani sau mai multa putere.



In ceea ce-i priveste pe superiori, 51% din directorii executivi declara ca acestia sunt competenti, in timp ce numai 6% spun ca sefii lor au adoptat o strategie gresita in afacerile pe care le conduc. La intrebarea "Cum v-ati caracteriza seful", din cei 1.931 de directori executivi chestionati, 51% au raspuns "competent", 22% au spus "mediocru", 15% - "genial", iar 12% afirma ca seful lor este slab. Mai mult de jumatate (48%) din cei intervievati spun ca promovarile in organizatiile lor se fac pe merit, iar 41% sustin ca promovarile se bazeaza pe favoritisme si intrigi. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO