Profesii

În anul şcolar 2016/2017, doar 2.781 de elevi au absolvit bacalaureatul după ce au terminat un liceu în mediul rural. Revoluţie: absolvenţii liceelor din mediul rural primesc 2.000 de locuri speciale la programele universitare de licenţă

Din cele 62.000 de locuri finanţate din bugetul de stat pentru programele universitare de licenţă, 2.000 de locuri sunt puse la dispoziţie absolvenţilor de licee situate în mediul rural. Absolvenţii din rural vor concura, prin urmare, între ei pentru cele 2.000 de locuri şi nu împreună cu absolvenţii din urban.

Decizia a fost luată prin Hotărârea de Guvern nr. 131/2018 şi a intrat în vigoare încă de anul acesta. Astfel, absolvenţii liceelor situate în mediul rural se încadrează în categoria defavorizaţilor care primesc locuri speciale, plătite din bugetul statului.

În anul şcolar 2016/2017, din totalul de 94.552 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat, doar 2.781 au învăţat în licee din mediul rural, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Prin urmare, prin decizia guvernului, 72% din elevii care promovează examenul de bacalaureat după ce au urmat un liceu din mediul rural pot intra la facultate pe locuri speciale.

„Nu văd de ce ar trebui să aibă locuri speciale. Mi se pare o greşeală să faci o categorie separată de locuri. Problema e că majoritatea acestor licee sunt tehnologice, iar rata de promovare la bacalaureat este mică, între 20% şi 30%“, spune Măriuca Talpeş, liderul grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.