Profesii

Angajatii si-au luat gandul de la prima de sarbatori

Angajatii si-au luat gandul de la prima de sarbatori
07.12.2008, 16:22 77

Peste 63% din angajatii intervievati considera criza economica actuala ca fiind un impediment major pentru angajatorii care alta data erau mai generosi in aceasta perioada a anului. Spre comparatie, anul trecut ponderea celor care se asteptau sa primeasca prime cu ocazia sarbatorilor de iarna a fost de 53%.

Pesimismul angajatilor nu este insa impartasit de catre managerii si responsabilii HR, care sunt mult mai increzatori, peste 49% dintre acestia afirmad ca sunt dispusi sa ofere o prima sau un bonus de Craciun, in timp ce numai 23% dintre specialistii in resurse umane au afirmat ca actualul context economic nu permite astfel de cheltuieli.
"In conditiile unor bugete de recrutare restranse, atentia angajatorilor se orienteaza catre o mai buna gestionare a resurselor proprii. Trebuie avut in vedere ca actuala criza economica aduce cu ea si oportunititi pentru departamentele HR care ar trebui sa se orienteze in acest moment catre atragerea resurselor umane de cea mai buna calitate" , afirma Nagy Andras, manager BestJobs.Sondajul site-ului de recrutare a fost realizat pe un esantion de 8.000 de utilizatori activi.
Astfel, contextul de pe piata fortei de munca, caracterizat de turbulente financiare reprezinta inca un argument in plus pentru angajatori sa implementeze sisteme de recompensare si motivare legate de performanta, "astfel incat rezultatele mai slabe inregistrate de companii, in special in ultimul trimestru al anului sa se regaseasca ca atare in comisioanele si bonusurile platite angajatilor", subliniaza Mihaela Sisu, director general management office la asiguratorul Signal Iduna, care s-a lansat recent pe piata.
Reprezentantul companiei de asigurari mentioneaza ca bonusurile fixe platite de catre angajatori cu ocazia sarbatorii Craciunului vor fi influentate de comportamentul general mai precaut al angajatorilor manifestat prin reducerea cheltuielilor, inclusiv a costurilor legate de personal. "Cu siguranta ca angajatorii vor fi mai moderati si in aprobarea bugetelor pentru vacantele de sfarsit de an ce vor fi oferite angajatilor, iar ponderea destinatiilor exotice va fi mai mica ca in alti ani", afirma Sisu.
In ceea ce priveste recompensele acordate angajatilor din asigurari la sfarsit de 2008, acestia vor primi recompense financiare direct proportionale cu rezultatele generate pentru companie, in conditiile in care piata a continuat sa creasca.
O scadere se va inregistra pentru bonusurile de performanta oferite personalului tehnic si pentru functiile de suport, daca productivitatea nu justifica recompensele, iar presiunea pietei muncii se afla in regres.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO