Profesii

De ce angajaţii din industria alimentară au salarii cu 3.000 de lei mai mici decât cei din industria tutunului: „Multe din fabricile industriei alimentare sunt în zone rurale, nu au infrastructură, nici de transport, nici de utilităţi“. Producător: „România este exportator de gaze naturale, dar fabrica noastră primeşte gaz cu cisterna, la preţ triplu“

ANALIZĂ ZF

Un brutar care lucrează 8 ore, în două schimburi, e plătit cu salariul minim pe economie, un cofetar ia 2.200-2.400 de lei, în funcţie de volumul de muncă.

Un brutar care lucrează 8 ore, în două schimburi, e plătit cu salariul minim pe economie, un cofetar ia 2.200-2.400 de lei, în funcţie de volumul de muncă.

Autor: Florentina Niţu

08.12.2020, 15:55 906

Industria alimentară, un sector în care lucrează 170.000 de per­soane, oferă printre cele mai mici salarii din zona de pro­duc­ţie, astfel că un angajat dintr-o fabrică de lapte, me­ze­luri sau pâine are câştig me­diu net lunar de numai 2.200 de lei, mai puţin de jumă­ta­te faţă de un an­gajat din industria tutu­nului, arată da­tele de la Institutul Naţional de Statistică.

„Profitabilitatea industriei alimen­tare este mult mai mică decât cea a tutunului. Un alt motiv este aşteptarea din partea unui segment al populaţiei ca hrana să fie foarte ieftină şi situaţia aceasta a dus la o spirală a lipsei calităţii şi a lipsei investiţiilor, a scăderii perfor­manţelor companiilor şi focus pe scăderi sau tăieri. (...) Industria tutunului şi-a concentrat producţia în oraşe mari, beneficiază de infrastructură, de trans­port public pentru angajaţi, de utilităţi. Multe din fabricile industriei alimentare sunt în zone rurale şi nu au aceste facilităţi“, spune Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăria cu caimac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO