Industria alimentară, un sector în care lucrează 170.000 de persoane, oferă printre cele mai mici salarii din zona de producţie, astfel că un angajat dintr-o fabrică de lapte, mezeluri sau pâine are câştig mediu net lunar de numai 2.200 de lei, mai puţin de jumătate faţă de un angajat din industria tutunului, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.
„Profitabilitatea industriei alimentare este mult mai mică decât cea a tutunului. Un alt motiv este aşteptarea din partea unui segment al populaţiei ca hrana să fie foarte ieftină şi situaţia aceasta a dus la o spirală a lipsei calităţii şi a lipsei investiţiilor, a scăderii performanţelor companiilor şi focus pe scăderi sau tăieri. (...) Industria tutunului şi-a concentrat producţia în oraşe mari, beneficiază de infrastructură, de transport public pentru angajaţi, de utilităţi. Multe din fabricile industriei alimentare sunt în zone rurale şi nu au aceste facilităţi“, spune Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăria cu caimac.