Profesii

Angajatii care au negociat netul, singurii care nu pierd din modificarea legii CAS

18.02.2008, 21:32 44

Angajatorii si angajatii au fost luati prin surprindere in vara anului trecut de eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, adica 7.750 lei (2.100 de euro), la un salariul mediu brut de 1.550 lei in 2008.
Prin urmare, pe de o parte, pierd angajatii, mai exact cei care au negociat salariul brut.
"Angajatii ale caror salarii sunt stabilite in contractele individuale de munca la valoarea bruta au suferit o diminuare a venitului lunar ca urmare a modificarilor aduse Legii nr. 19/2000 (legea privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - n.r.). Conform dispozitiilor legale, nu exista o obligatie pentru angajatori de a majora salariile celor care au suferit diminuari ale veniturilor ca urmare a modificarilor legislative, astfel incat valoarea neta sa ramana aceeasi. Pe de alta parte, este de precizat ca angajatii ale caror salarii au fost stabilite in valoare neta nu au avut de suferit ca urmare a modificarilor", spune Andreea Ionescu, partener si coordonator al departamentului de dreptul muncii din cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Noile dispozitii legale se aplica si salariatilor ale caror salarii sunt stabilite in valoare neta, in sensul ca si in cazul acestora a avut loc eliminarea plafonului bazei de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor sociale de stat. In cazul acestor salariati insa, majorarea contributiei individuale va fi suportata integral de angajator, din moment ce, prin contractul individual de munca, angajatorul s-a obligat sa asigure acestor salariati un anumit venit net.
"Astfel, prin stabilirea salariului in cuantum net, angajatorul si-a asumat riscul inaspririi fiscalitatii sau al majorarii contributiilor sociale. Stabilirea salariului in suma neta se practica mai des in cazul persoanelor aflate pe pozitie de management in cadrul societatilor", explica Ionescu.
Lovitura sub centura data angajatilor cu salarii mari
Direct vizati de decizia de crestere a cheltuielilor cu contributiile de asigurari sociale sunt, astfel, angajatii bine platiti, iar cei mai afectati vor fi cei cu salarii brute de peste 10.000 lei/luna (2.700 de euro), pentru ca in cazul lor scaderea se simte mai puternic.
Astfel, un angajat cu venituri lunare brute de 10.000 de lei platea inainte catre asigurarile sociale 603 lei, iar dupa modificare a platit 950 de lei, respectiv 9,5% aplicat la venitul brut. In consecinta, in acest caz, venitul net lunar s-a diminuat cu 291 de lei.
"Daca luam ca exemplu un salariu brut de 7.000 de lei (1.900 de euro - n.r.), diminuarea intervenita ca urmare a eliminarii plafonului bazei de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor sociale de stat este de aproximativ 4%", spune Andreea Ionescu.
Pana la intrarea in vigoare a modificarii legislative, baza de calcul a contributiei individuale la asigurarile sociale nu putea depasi plafonul de cinci ori salariul mediu brut pe economie, respectiv 6.350 de lei.
Cel mai bine remunerati angajati din economie sunt salariatii din banci si cei care lucreaza in transporturi aeriene, cu un salariu mediu lunar net de 800 - 900 de euro. Cu toate acestea, categoriile de management din toate domeniile platesc mai mult la asigurari sociale de anul trecut. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul anului trecut lucrau aproximativ 64.000 de angajati in sistemul bancar.
Desi in cadrul Citibank salariile sunt stabilite in moneda locala, reflectand un nivel brut al remuneratiei, si nu unul net, directorul de resurse umane al bancii spune ca politica salariala in cadrul Citi nu este direct influentata de modificarile legislative.
"Obiectivul nostru este sa platim competitiv, in raport cu piata in care ne desfasuram activitatea si, bineinteles, in functie de meritele si performantele fiecaruia", explica Florin Petrescu, director de resurse umane al Citibank Romania.
Citibank Romania are 630 de angajati in prezent, in crestere cu 32% fata de nivelul din februarie 2007 si estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an va creste numarul angajatilor cu inca 30%, ceea ce inseamna angajarea a 190 de oameni.
"Nicio masura salariala nu se ia in afara cadrului piata - performanta si, in al doilea rand, modificarea salariului presupune in situatia noastra o analiza foarte detaliata pentru fiecare pozitie si nivel de performanta in parte", mai spune Petrescu, de la Citibank.


Si angajatorii platesc mai mult
Avand in vedere ca modificarile aduse de legea privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale au vizat in special baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor sociale de stat, angajatorii nu au fost foarte afectati de intrarea in vigoare a acestor prevederi.
Totusi, spune Ionescu, incepand cu
1 octombrie 2007, data intrarii in vigoare a ordonantei de Urgenta nr. 91/2007, care aduce noi modificari Legii nr. 19/2000, baza de calcul a contributiei datorate de angajator, care pana la aceasta data era si ea plafonata la produsul dintre numarul mediu de angajati si valoarea a cinci salarii medii brute pe economie, a fost extinsa. "Conform dispozitiilor aflate acum in vigoare, baza de calcul pentru contributia angajatorului nu mai este plafonata. Prin urmare, in prezent, si angajatorii platesc mai mult la bugetul asigurarilor sociale de stat", explica avocata.
Angajatorii au avut doua variante: sa majoreze salariile personalului afectat, respectiv angajatii cu salarii mai mari de 6.350 de lei, astfel incat venitul lor net sa nu se diminueze, sau sa ii lase pe angajati sa suporte aceasta pierdere. Specialistii in resurse umane sunt de parere ca angajatorii nu sunt foarte dispusi sa compenseze modificarea legislativa prin cresterea salariilor. Companiile negociaza, in general, salariul brut, tocmai pentru a nu fi afectate de schimbarile legislative, "strategie" care vine ca efect al modificarilor dese din intervalul 1997 - 2002, cand la fiecare sase luni aparea un nou impozit pe salarii.
"In practica se obisnuieste ca salariile sa fie stabilite in valoare bruta. Cu toate acestea, partile contractului individual de munca pot agrea ca salariul sa fie prevazut in valoare neta", spune Ionescu.
Cat sunt de afectate politicile salariale ale companiilor de modificarile legislative? "In principiu, modificarile legislative cu privire la taxele, impozitele sau contributiile sociale datorate de angajati sau angajatori sunt de natura a influenta politica salariala. In acest context, o modificare legislativa care a avut un impact asupra politicii salariale a fost introducerea cotei unice de impozitare", spune Ionescu.

Ce s-a schimbat

Principala modificare pe care a adus-o Legea nr. 250/2007 legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se refera la eliminarea plafonului aplicat bazei de calcul a contributiei individuale pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.

Conform noii reglementari, baza de calcul a contributiei individuale este valoarea efectiva a venitului brut realizat, spre deosebire de vechile dispozitii legale care reglementau faptul ca baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor sociale de stat este plafonata la valoarea a cinci salarii medii brute.

Valoarea absoluta a contributiei individuale a celor care realizeaza un venit lunar mai mare decat valoarea a cinci salarii medii brute (6.350 lei - valoarea salariului mediu brut in 2007) s-a majorat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO