Profesii

Andra Stroe, Business Magazin: Adevăratul leadership devine ineficient, dacă nu imposibil, dacă ceilalţi nu te respectă şi nu te apreciază. Cinci idei cum să ajungi aici

Andra Stroe, Business Magazin: Adevăratul leadership...

Autor: Andra Stroe

19.11.2023, 17:35 188

Este una dintre afirmaţiile făcute în cartea Knockout Entrepreneur: My Ten-Count Strategy for Winning at Business, de cunoscutul boxer George Foreman, care la finalul carierei sportive a ales să devină antreprenor. Scriam acum ceva timp, în deschiderea unui alt număr al BUSINESS Magazin, despre importanţa de a câştiga respectul şefului, nu prietenia sa. Privind acum din perspectiva şefului, fie el manager cu experienţă sau proaspăt numit, lucrurile par să funcţioneze similar. Ai ajuns recent în poziţia de lider şi vrei să faci totul ca la carte, să aduci rezultate, să ţii echipa unită şi să îţi păstrezi şi mult râvnitul work-life balance?

Probabil nu vei putea să le bifezi pe toate din start, cel puţin nu simultan, însă există un ingredient care ar putea reprezenta primul pas în direcţia potrivită: să câştigi respectul angajaţilor. Nu să-i faci să se teamă de tine. Nu să le devii cel mai bun prieten. Ci să îi faci să te respecte. De ce? Pentru că, dacă oamenii te respectă, vor fi dispuşi să lupte alături de tine pentru a atinge obiectivele pe care le vei seta, îţi vor cere sfatul într-un impas profesional, vor avea încredere în deciziile tale şi toate aceste lucruri te vor ajuta să obţii rezultatele de care vorbeam mai sus. Întrebarea care se ridică natural este: care sunt paşii potriviţi pe care îi poţi face pentru a le trezi acest respect, care se câştigă uneori cu mult efort? Propun câteva idei, iar lista o puteţi continua voi:   

1. Creează o stare de reciprocitate. O primă cale prin care poţi câştiga respectul oamenilor este să îl oferi la rândul tău, să stabileşti o reciprocitate. O poţi face în multe feluri. Respectă-i ca persoane, indiferent că vorbim de vârstă, gusturi, orientare, personalitate. Respectă-le opinia, chiar dacă nu eşti de acord cu ea. Respectă-le programul de lucru, recompensează-i corect şi tratează-i egal. Pe scurt, creează un mediu de lucru incluziv, echitabil şi echilibrat. Şi dacă te întrebi cât de important e pentru angajaţi să se simtă respectaţi, răspunsul îl dă un studiu realizat de Harvard Business Review, potrivit căruia respectul a fost cotat de angajaţii intervievaţi pe prima poziţie în topul celor mai importante acţiuni ale liderilor. În plus, respondenţii care se simţeau respectaţi de liderii lor s-au declarat, printre altele, mai sănătoşi (56%), mai mulţumiţi şi mai satisfăcuţi de jobul lor (89%), mai focusaţi (92%) şi au susţinut că e mai probabil să rămână în companie.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO