Profesii

Analiză DeLucru.ro: Românii devin tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români

Analiză DeLucru.ro: Românii devin tot mai interesaţi...

Autor: Andreea Tobias

16.11.2023, 11:35 175

Numărul românilor dornici să lucreze ca meseriaşi ocazional a crescut cu aproape 60% în 2023 faţă de anul trecut. Cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.

Românii sunt tot mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi, să se implice în activităţi gospodăreşti pentru alţi români în weekend sau câteva ore pe săptămână şi să lucreze în locuri de muncă fără calificare. Astfel, numărul românilor dornici să lucreze ca meseriaşi ocazional a crescut cu aproape 60% în 2023 faţă de anul trecut. În plus, peste 40% dintre ei sunt persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari, care vor să-şi suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor şi de teama unor perioade mai dificile, arată o analiză DeLucru.ro.

Numărul aplicărilor la anunţuri din partea românilor care caută de lucru a crescut cu 60% în 2023 faţă de anul trecut. Cei mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi sunt românii din mediul urban, dar este în creştere numărul tinerilor interesaţi de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.

În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici.

Totodată, o parte importantă dintre români, peste 70% dintre ei, caută activ de lucru.

În creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie). Această tendinţă este dată şi de depopularea satelor, deoarece oamenii apţi de muncă au migrat în oraşe sau chiar peste hotare.

“Pentru mulţi români, perioada actuală este destul de dificilă din punct de vedere financiar, având în vedere şi scumpirile din ultima vreme, iar în acest sens vedem un interes tot mai mare din partea românilor pentru a lucra suplimentar, 2-3 ore după job sau în weekend, doar ca să-şi crească veniturile. Deşi cei mai mulţi care caută de lucru sunt deja angajaţi cu normă întreagă şi pensionari care vor un venit în plus, vedem tot mai tineri necalificaţi şi fără experienţă care vor să lucreze ca zilieri, să se califice la locul de muncă sau să găsească locuri de muncă permanente. Unul dintre motive este şi constrângerea financiară, dar şi faptul că mulţi tineri se simt dezorientaţi, nu ştiu cum şi de unde să înceapă, mulţi nu ştiu să facă un CV, şi atunci pe platforma DeLucru.ro doar creează cont, menţionează la ce se pricep, ce tip ce muncă pot face şi în ce zone din ţară pot lucra. În continuare aplică la anunţuri sau pot crea propriul anunţ de căutat de lucru. În plus, platforma are dezvoltată şi o aplicaţie, care permite notificarea în timp real a utilizatorilor, de fiecare dată când este publicată o ofertă de muncă de interes pentru ei”, explică Gili Boruz, fondatorul platformei DeLucru.ro.

Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este cautat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică. Cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.

În paralel, persoanele între 25 şi 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-şi creşte veniturile. Astfel, majoritatea care aplică la anunţuri sau creează propriul anunţ pentru căutare de muncă sunt fie interesaţi de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, dar şi în alte judeţe din ţară.

Românii din diaspora, care revin în România, caută de asemenea de lucru în mod activ, în special joburi cu calificare, reprezentând 23% din numărul total de aplicanţi în 2023. Cei mai mulţi dintre ei aplică la oferte de muncă după ce revin în ţară, fiind dezorientaţi şi neştiind de unde să înceapă, chiar dacă au acumulat experienţă peste hotare, punând în practică ce au învăţat în alte ţări şi să-şi asigure traiul în România.

În acelaşi timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesaţi de activităţi pentru venituri suplimentare fiind în judeţele mai slab dezvoltate şi sunt în general persoane între 63 şi 70 ani, din mediul urban.

Românii caută activ de lucru, cei mai mulţi alegând să publice propriul anunţ de căutare de muncă concomitent cu aplicarea la anunţurile persoanelor în căutare de meseriaşi. Astfel, numărul celor care publică anunţ de căutare de lucru este în creştere, cu aproape 40% faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte dispozitivul de pe care aplică, majoritatea preferă aplicările de pe desktop, în special de către pensionari. Tinerii, în cea mai mare parte, caută de lucru folosind aplicaţia mobilă DeLucru.ro, unde primesc notificări în timp real pentru ofertele de muncă ocazionale sau locuri de muncă cu normă întreagă, în localitatea, judeţul sau zonele din apropiere de interes pentru ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO