Profesii

AMR pentru declaratiile de venit: trei saptamani

26.04.2004, 00:00 13



Contribuabilii care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si din activitati independente cu regim de retinere la sursa a platilor anticipate vor primi in scurt timp, in cutia postala, formularele de declaratii de venit si instructiunile de competare. Fiscul a anuntat ca, pana in prezent, pentru acestia au fost transmise peste 1,8 milioane de plicuri.



In categoria mai sus mentionata intra si cei care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuala, valorificarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, activitati de expertiza contabila, tehnica judiciara si extrajudiciara.



"Recomandam contribuabililor sa astepte primirea la domiciliu a formularelor de declaratii de venit si instructiunile de completare a acestora si sa evite deplasarile la sediile administratiilor fiscale", a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).



Dupa primirea pachetului informational de la Fisc, contribuabilii trebuie sa completeze fisele fiscale pe care, impreuna cu copiile declaratiilor speciale si ale fiselor fiscale, precum si documentele justificative pentru deducerile personale suplimentare, in cazul contribuabililor pentru care acordarea deducerilor se efectueaza de catre organul fiscal, trebuie sa le introduca in plicul primit pe care in vor depune la orice oficiu postal.



Termenul limita de depunere este 15 mai 2004, "data postei" (conform stampilei aplicate pe plicul cu indicativul "CR", primit de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala) sau "data depunerii la unitatea fiscala de domiciliu", conform stampilei cu numarul si data inregistrarii.



ANAF precizeaza ca cei pentru care deducerile personale suplimentare s-au acordat de catre angajatori, in cadrul fiselor fiscale 1 (FF1), beneficiind totodata de aceste deduceri pe tot parcursul anului 2003, nu mai trebuie sa anexeze la declaratia de venit global documente justificative.



Dupa depunerea fiselor fiscale, organul fiscal va verifica modul de completare a declaratiilor, iar in cazul in care constata erori in completarea acestora, va solicita, in scris, contribuabilului sa se prezinte la sediul sau, pentru efectuarea corecturilor necesare. Contribuabilul este obligat sa se prezinte in termenul stabilit de organul fiscal competent, pentru efectuarea corecturilor. Daca acesta nu s-a prezentat in 15 zile de la termenul stabilit pentru efectuarea corecturilor, Fiscul va stabili din oficiu obligatia de plata.



In baza datelor din declaratia de venit global, organul fiscal determina venitul anual impozabil. El va emite o decizie de impunere, care stabileste impozitul anual datorat pentru anul precedent, precum si diferentele de impozit anual ramase de achitat sau de restituit.



Diferentele de impozit ramase de achitat stabilite conform deciziei de impunere annuala se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se platesc penalizari.



In cazul in care din decizia de impunere rezulta diferente de impozit de restituit de la bugetul de stat, sumele platite in plus se compenseaza cu obligatii neachitate in termen, din anul fiscal curent, iar diferenta se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.



Anul trecut, "afacerea" impozitului pe venitul global pe 2002 s-a soldat cu obligatia Ministerului Finantelor de a le restitui contribuabililor persoane fizice suma de 2.350 miliarde de lei, reprezentand echivalentul a nu mai putin de 72 milioane de dolari. Pana la inceputul lui februarie, Finantele platisera doar ceva mai mult de jumatate (1.347 miliarde lei).



In cazul nedepunerii declaratiei de venit global sau a declaratiilor speciale, Fiscul va transmite contribuabilului o instiintare, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin care ii va notifica depasirea termenului legal de depunere a declaratiei. Daca, in termen de 15 zile de la data primirii instiintarii, contribuabilul nu depune declaratia, organul fiscal competent va stabili din oficiu obligatia de plata. Potrivit legii, in cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei. De asemenea, neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau la contribuabili a formularelor de fise fiscale, se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 15.000.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 5.000.000 lei la 100.000.000 lei, pentru persoanele juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO