Profesii

Alte facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi

18.10.2004, 00:00 11



Guvernula a adoptat in sedinta de saptamana trecuta un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste masuri suplimentare de stimulare a angajatorilor pentru incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant superior.



Astfel, angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant superior, in termen de cel mult 12 luni de la data absolvirii studiilor, vor primi, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar.



Acesta reprezinta suma aferenta contributiilor sociale datorate si virate, conform legii, de angajatori - contributia la asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj - pentru aceste persoane.



Ajutorul se va acorda pe o perioada de cel mult doi ani de la data indeplinirii obligatiei de a mentine raporturile de serviciu trei ani.



Masura se va aplica doar angajatorilor care, la data depunerii cererii de ajutor financiar, nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale.



Ajutorul se vireaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii.



Procedura pentru punerea in aplicare a prevederilor mentionate se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.



Dispozitiile legii se vor aplica angajatorilor care incadreaza in munca absolventi dupa intrarea in vigoare a acesteia.



Masura are in vedere necesitatea diminuarii riscului de somaj in randul absolventilor, precum si a combaterii fenomenelor de migratie a fortei de munca provenind din randul acestei categorii sociale.



In vara a intrat in vigoare Legea 107, pentru modificarea si completarea Legii 76 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, care prevede ca angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin trei ani vor primi, timp de 12 luni, o subventie din partea statului in cuantum de 1 - 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, in functie de nivelul studiilor.



Subventia se acorda astfel:



* un salariu de baza minim brut pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolii de arte si meserii;



* 1,2 salarii de baza minime brute pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;



* 1,5 salarii de baza minime brute pe tara la data incadrarii in munca pentru absolventii de invataman superior;



Proiectul aprobat saptamana trecuta de guvern mai prevede ca angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, nu au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, vor beneficia de un ajutor financiar lunar, egal cu un salariu minim brut pe tara in vigoare, daca incadreaza in munca, pe durata nedeterminata persoane din aceasta categorie si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin doi ani. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO