Profesii

Alegerile au trecut, businessul merge înainte: Masa salarială din România - salarii plus taxe - va depăşi 100 mld. euro în 2020, peste cea din Portugalia sau Cehia. “Creşterile salariale din ultimii ani vor continua.”

În 2018, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor nete, a taxelor şi a contribuţiilor aferente acestora) a fost de 80 de miliarde de euro, iar în anul 2020 aceasta va depăşi valoarea de 100 de miliarde de euro, arată datele Eurostat. Astfel, în 2020 masa salarială din România va depăşi nivelul masei salariale din Portugalia şi din Cehia, unde masa salarială din prezent este peste nivelul celei din România, în condiţiile în care populaţia din aceste ţări este la jumătate faţă de numărul de locuitori din România.

„Creşterile salariale din ultimii ani vor continua şi în anii următori, iar majorările de salarii vor avea o dinamică mai rapidă decât PIB-ul. Dacă ne uităm în ultimii ani la salariul mediu, vedem că acesta a crescut în valoare nominală cu valori cuprinse între 10 şi 15% pe an, iar PIB-ul a crescut mai puţin. Prin urmare, masa salarială raportată ca procent din PIB a crescut“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Într-adevăr, în ultimii patru ani, salariul mediu la nivel naţional a crescut cu valori cuprinse între 12% şi 15% anual, pe fondul majorării salariului minim, creşterilor salariale din sectorul public (în special în sectorul medical şi în învăţământ), dar şi al majorărilor salariale din privat în contextul adâncirii deficitului de personal de pe piaţa muncii.

Masa salarială din România va creşte de la 81 mld. euro în 2018 la 91 mld. euro în 2019 şi va ajunge la 100 mld. euro în 2020, potrivit prognozelor din cadrul AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene. Spre comparaţie, în Cehia masa salarială a fost de

89 de miliarde de euro în 2018 şi este estimată la nivelul de 99 de miliarde de euro în 2020, iar în Portugalia a fost de 90 de miliarde de euro în 2018 şi va ajunge la 97 de miliarde de euro în 2020.

„Ca economist, nu pot spune decât că nivelurile de recompensare a salariaţilor dintr-o ţară trebuie să fie proporţionale cu creşterea productivităţii muncii, nu poţi mări recompensele decât dacă a crescut producţia şi calitatea acesteia. Dacă la noi creşterile de salarii se fac pe bază de productivitate, atunci sunt un lucru bun“, a spus prof. univ. dr. Dumitru Miron din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.