Profesii

Ai carte, dar n-ai parte: pentru salariile profesorilor era nevoie de 11 miliarde de lei

Ai carte, dar n-ai parte: pentru salariile profesorilor...

Autor: Mihaela Milea

15.08.2020, 15:18 179

Salariile profesorilor nu cresc de la 1 septembrie, pentru acest lucru fiind nevoie de 11 miliarde de lei, adică 1,06% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Aproximativ 400.000 de dascăli sperau să beneficieze de o creştere cu 14% a salariilor.

Salariile profesorilor nu mai cresc de la 1 septembrie.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, ar fi fost nevoie de 11 miliarde de lei, adică 1,06% din PIB.

Creşterea cu 14% a salariilor este aşteptată de aproximativ 400.000 de oameni.

„Contextul economic general e nefavorabil, e riscant, e posibil ca din cauza acestei veşti să fie şi mai puţin probabilă începerea anului universitar sau şcolar. Indiferent de cât de frumos ambalează guvernanţii noştri realitatea, ea este îngrijorătoare. În Europa sunt ritmuri negative de creştere economică. Cu două cifre, multe dintre ele. Deci, de la 10% în jos, ceea ce face să fie imposibilă creşterea unor cheltuieli, fie ele alocaţii sau salarii. Dar decât să ne amăgim în continuare, mai înţelept ar fi să se spună cinstit ce se poate şi ce nu se poate”, a spus analistul Dumitru Miron.

În România, în prezent, creşterea acestor salarii nu ar avea acoperire bugetară, din cauza echilibrului bugetar deteriorat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO