Profesii

Afacerea facultatilor de stat: cel putin 3,4 mil. euro din taxele de inscriere

02.08.2009, 16:23 37

Universitatile de stat au incasat in acest an peste 3,4 mil. euro din taxele de inscriere la facultate, conform unui calcul ZF care a luat in considerare o valoare medie a taxei de inscriere de 150 de lei, la un numar de 96.000 de candidati la admitere.

In realitate, suma incasata din taxele de inscriere poate fi cu mult mai mare daca luam in considerare faptul ca o mare parte din candidati depun dosare de inscriere la mai multe facultati pentru a-si maximiza sansele de reusita la admitere. Anul acesta, Ministerul Educatiei a scos la concurs aproximativ 96.000 de locuri (subventionate de la buget si la taxa) pentru absolventii de bacalaureat care vor sa se inscrie la o facultate de stat, potrivit datelor furnizate de reprezentantii ministerului.

"Am avut patru optiuni depuse la ASE, la Relatii Economice Internationale, Finante, Cibernetica si Marketing, ca sa am siguranta ca intru la o facultate. Am o colega care si-a depus dosare la toate facultatile din ASE, a dat zece examene si abia a reusit sa intre la Comert", spune Roxana, studenta in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

In cadrul ASE, taxele de inscriere s-au majorat cu peste 40% pentru toate facultatile, ajungand la 100 de lei, fata de valoarea de anul trecut, cand un candidat platea 70 de lei pentru fiecare dosar depus.

Aproape 390.000 de euro a incasat in acest an ASE din taxele de inscriere platite de cei aproximativ 5.800 de candidati, mai putin decat anul trecut, cand institutia a incasat 422.000 euro din aceste taxe.

"Conform statisticilor, numarul absolventilor de liceu din acest an este cel mai mic din ultimii ani (generatia post 1989), iar al absolventilor de licenta de asemenea este mai mic decat anul trecut, cand am avut promotia de trei ani si de patru ani", sustine Florina Mohanu, director de comunicare in cadrul ASE, care are peste 45.000 de studenti.

Cea mai cautata facultate din cadrul ASE a ramas si in acest an Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (FABBV), unde concurenta a fost de peste trei candidati pe loc, cu un numar de 990 de candidati inscrisi.

"Universitatea Babes - Bolyai, cu un total de 21 de facultati, a incasat aproximativ 20 mld. lei vechi (476.000 euro - n.r.), suma provenind de la cei 20.988 de candidati inscrisi", sustin reprezentantii Universitatii Babes - Bolyai din Cluj (UBB).

Universitatea din Bucuresti, una din cele mai vechi institutii de invatamant superior de stat din Romania, a incasat anul acesta peste 595.000 de euro (2,5 mil. lei) din taxele de inscriere, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii institutiei.

Cea mai cautata facultate din acest an a fost Administratie si Afaceri, cu o concurenta de aproape 16 candidati pe loc. "Dincolo de traditia de peste 15 ani in care Facultatea de Administratie si Afaceri si-a castigat statutul, cred ca o alta posibila explicatie pentru numarul mare de candidati ar putea fi si faptul ca de doi sau trei ani incoace admiterea se face pe baza de dosar", a precizat Aurel Ghimpu, purtatorul de cuvant al Universitatii din Bucuresti. 

In acest an, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) a incasat aproximativ 450.000 de euro, conform unei estimari ZF care ia in calcul o valoare medie a taxei de 150 de lei, raportata la numarul total de candidati inscrisi (12.608).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO