Profesii

Adobe: In Romania inginerii nu mai ajung taximetristi

12.07.2007, 20:04 25

Companiile IT&C din Romania se confrunta cu o criza de personal calificat, in special de ingineri, problemele intampinate in procesul de recrutare nefiind reprezentate de nivelul salariului oferit, ci de calitatea personalului, afirma Alexandru Costin, directorul general al companiei de soft Adobe Romania. "E greu sa angajam oameni foarte buni, pentru ca acestia nu prea exista.
Nu este o problema de bani sau de disponibilitate, ci de calitate a oamenilor si de dificultatea identificarii potentialului acestora", adauga el.
Mai multe companii IT&C de pe piata locala, printre care Alcatel-Lucent, au acuzat "criza de ingineri" de pe piata locala. Numai in sectorul de comunicatii si retelistica, deficitul de ingineri de pe piata locala este estimat in prezent la 9.000 de oameni, confom unui studiu comandat de Cisco Romania.
Reprezentantul Adobe crede ca cei care studiaza acum pentru a deveni ingineri isi vor gasi de lucru fara probleme datorita numarului mare de multinationale IT&C care si-au deschis centre de cercetare&dezvoltare in Romania.
"Acum, inginerii nu mai ajung taximetristi in Romania. Asta se intampla in 1993, cand multora le era jena ca sunt ingineri. Acum se folosesc creierele din Romania la adevarata lor valoare si cu siguranta cei care invata au o sansa 100% de angajare pentru ca in Romania se cauta oameni destepti", adauga el.
Producatorul de software Adobe Romania vrea de altfel sa-si majoreze de aproape trei ori in doi ani numarul de angajati.
"Cautam cei mai buni oameni din IT - acesta este targetul nostru. Nu vrem sa angajam mase, ci doar oameni de calitate. Tinta este de 120 de oameni in aproximativ doi ani, apoi vrem circa 200 in trei-patru ani. In prezent, suntem 47 de oameni", a declarat Costin.
El spune ca pe langa salariu, Adobe ofera si un pachet de compensatii care include actiuni Adobe si instrumente de investire a banilor cu un randament garantat.
"Pachetul de compensatii include optiuni pe actiunile Adobe, actiuni gratuite atat la angajare, cat si anual pentru cei mai buni 60% dintre angajati.
Oferim si diverse posibilitati de investire a banilor in actiuni cu dobanda garantata de 15% - pentru ca angajatii sa poata economisi o parte din salariu. Pachetul de beneficii este aproape identic cu cel din Statele Unite", afirma Costin.
"Doar optiunile pe actiuni - care pot fi exercitate complet doar dupa patru ani - in limita a 25% din actiuni in fiecare an, pot aduce castiguri de zeci de mii de dolari in patru ani, considerand ca actiunile Adobe vor creste cu 10 dolari pe actiune, aceste venituri fiind suplimentare fata de salariu", adauga seful Adobe Romania.
El a fondat alaturi de un alt tanar, Bogdan Ripa, compania de soft Interakt, care a fost achizitionata anul trecut de Adobe, unul dintre cei mai mari producatori de soft din lume, pentru o suma evaluata la 20 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO