Profesii

Adevărata “lege” a salarizării: Fiul puternicului şef al Agenţiei de Resurse Minerale a ajuns consilier al directorului Transgaz cu un salariu de 2.000 de euro/lună, declaraţia lui de avere consemnând şapte maşini şi două motociclete. Preocupările lui: bumpere-le şi circulaţia din oraş

Tudor Alexandru Duţu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere, şapte maşini şi două motociclete

Autor: Roxana Petrescu

14.04.2016, 00:05 6350
Tudor Alexandru Duţu, 35 de ani, este consilier local la primăria din Braşov din partea PSD, una dintre preocupările sale recente, potrivit contului personal de Facebook, fiind „bumpere-le şi circulaţia din oraş“.
 
Însă, Tudor Alexandru Duţu mai este şi consilier al directorului general al Transgaz, una dintre cele mai profitabile companii de stat. Pornind de la declaraţia de avere pe anul trecut, Tudor Alexandru Duţu, fiul pesedistului Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), are toate şansele să se numere printre cei mai avuţi consilieri care gravitează în jurul directorilor aleşi cu respectarea principiilor de guvernanţă corporativă.
 
Potrivit datelor din declaraţia de avere completată de Tudor Alexan­dru Duţu, anul trecut consilierul directorului general al Transgaz Petru Văduva a încasat de la compania-monopol de transport al gazelor naturale venituri de 102.631 de lei, ceea ce ar echivala cu un venit mediu lunar de circa 2.000 de euro.
 
În comparaţie cu re­mu­neraţia şefului său, veni­turile lui Tudor Alexandru Duţu par infime, dar faţă de salariul mediu veniturile consi­lie­rului Transgaz pot fi considerate o „mică avere“. Pornind de la datele publice, anul trecut ve­nitul mediu net obţinut de Petru Văduva poate fi evaluat la circa 32.000 de euro lunar, sumă care include atât remuneraţia fixă a şefului Transgaz, dar mai ales bonusul obţinut în funcţie de performanţa companiei.
 
Transgaz lucrează la marje nete şi operaţionale de invidiat, reuşind anul trecut să-şi păstreze rezultatele chiar şi într-un mediu caracterizat de scăderea cererii de gaze naturale. Astfel, la venituri de 1,69 mld. lei, profitul net al Transgaz s-a ridicat la 487,7 milioane de lei, iar compania a lucrat la o uluitoare marjă a profitului operaţional (EBITDA - n. red.) de aproape 46%.
 
Tudor Alexandru Duţu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere,  şapte maşini şi două motociclete, consilierul şefului Transgaz având o „slăbiciune“ pentru marca Volkswagen. De asemenea, acesta mai deţine bijuterii de familie de 15.000 de euro şi tablouri şi obiecte de artă de 20.000 de euro, o casă în Braşov şi două terenuri.
 
Potrivit profilului personal de pe reţeaua Linkedin, Tudor Alexandru Duţu ar fi şeful reprezentanţei Transgaz din Chişinău, activitatea sa în cadrul companiei începând din vara anului 2013 în calitate de consultant. El este absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, cu un master în Drept.
 
Tudor Alexandru Duţu este fiul lui Gheorghe Duţu, consilier judeţean în Braşov, care în 2012 a fost numit de fostul premier Victor Ponta în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, o instituţie cu rol-cheie în sectorul petrolului, gazelor naturale şi al resurselor minerale. Printre atribuţiile ANRM se numără gestionarea resurselor de hidrocarburi şi a resurselor minerale, negocierea clauzelor şi condiţiilor din acordurile petroliere sau stabilirea preţului de referinţă pentru petrolul extras din România în vederea stabilirii redevenţei corespunzătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO